Židan: "Kdor ne bo obdeloval zemlje, jo bo izgubil"

Od 43 pregledanih kmetijskih zemljišč v Izoli je 33 takih, ki so zaraščena - Židan ponuja Bossmanu roko za kompromis o golfu

Objavljeno
05. junij 2013 22.20
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Izola - "Vsi zakupniki neobdelanih državnih kmetijskih zemljišč v izolski občini bodo dobili pogojne odpovedi zakupnih pogodb s pozivom, da v enem mesecu zemljišča obdelajo. Sicer bo sledila dokončna odpoved zakupnega razmerja." To je včeraj izjavil kmetijski minister Dejan Židan, ob svojem v kratkem času že drugem obisku v Izoli.

Izolski župan Igor Kolenc je namreč ministra že pred poldrugim mesecem dni opozoril, da v občini opažajo vse več špekulativnih zakupov kmetijskih zemljišč. Ljudje po državi enostavno pridobijo status kmeta, potem pa ob morju zakupijo tudi povsem majhne površine zemlje, samo zato ker želijo na njih zgraditi pomožni objekt za vikend ali kaj podobnega. Zato sta se občina in država (Sklad kmetijskih zemljišč) dogovorila za natančen in sistematičen pregled vseh zemljišč. Skoraj polovica vseh v izolski občini je last državnega sklada. Na 869 hektarjih izolskih površin je 6372 kmetijskih parcel, ki jih ima v zakupu 1354 zakupnikov. Zaradi suma, da vsi zakupniki nimajo namena kmetovati, so se lotili nadzora.

Pregled opravlja 26 oseb, od tega 24 delavcev kmetijskega sklada in še nekaj občinskih redarjev. Zemljišča pregledujejo v 13 parih. Vsak par mora pregledati 490 parcel. V Skladu načrtujejo, da bo pregled končan v dveh tednih in že 21. junija bodo podatki vnešeni v informacijski sistem. Že v prvih dveh dneh je en par pregledovalcev na 40 parcelah ugotovil, da na njih stoji 20 objektov. Zato sklepajo, da bo objektov precej več od evidentiranih (127). Kmetijski in okoljski inšpektorji so opravili 43 pregledov in ugotovili, da je kar 33 zemljišč zaraščenih, le deset pa obdelanih. Zato je inšpektorat začel izdajati ureditvene odločbe. Župan Kolenc je pojasnil, da akcija ni naperjena proti majhnim vrtičkarjem, ampak z namenom, da bi kmetoval tisti, ki želi, potrebuje in bo lahko ustvaril dodano vrednost.

Dejan Židan je včeraj povedal: "Prejšnji teden sem imel možnost srečanja s piranskim županom Petrom Bossmanom. Rekel sem mu: Župan,zdaj bo čas, da ponudimo strokovne sodelavce, ker vidimo, da ste v stiski. Razumem, da vsak turizem potrebuje infrastrukturo in da je čas, da tudi občina sprejme roko z ministrstva, ki je odgovorno za naravne vire, da pregledamo celotno slovensko Istro in rečemo, kje so bolj ali manj primerne površine za določene dejavnosti.
Soglašam s pripombo, da ministrstvo za kmetijstvo ne more narekovati razvoja piranski občini. Potrebno je doseči kompromis. Kompromis pa ni možen samo tam, kjer se ga ne išče. Če se iščejo, se rešitve najdejo. Poglejmo skupaj," je včeraj dejal Židan, preden je odpotoval v Opatijo, kjer se je sestal s hrvaškim ministrom za okolje. Pogovarjala sta se o skupnih vprašanjih implementacije določil Nature 2000. "Soline so primer, kjer Natura 2000 ni ovira, ampak poslovna priložnost. Tu narašča gospodarska aktivnost in tudi habitat. Podobne primere moramo najti tudi drugod v državi. O tem se bova pogovarjala s hrvaškim kolegom," je pred srečanejm z njim dejal slovenski minister za kmetijstvo in okolje.