Zimska pravljica se je začela

Na Voglu so odprli sezono. Navduševale so predvsem nižje cene vozovnic, vreme in seveda razgled.

Objavljeno
22. november 2014 21.18
Vogel
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Vogel − Kar 1100 smučarjev je pokazalo, da težko čakajo na zimo in novo smučarsko sezono, ki se je na našem najlepšem smučišču v Triglavskem narodnem parku na Voglu danes začela kot v pravljici. K temu so pripomogli predvsem lepo sončno vreme in enkratni razgledi na zasnežene Julijce.

Danes se je tako smejalo smučarjem, zelo zadovoljni pa so bili tudi smučarski delavci na Voglu, kjer v 50-letni zgodovini smučišča žičniških naprav še nikoli niso pognali tako zgodaj v sezoni kot letos. Boštjan Mencinger, direktor smučišča Vogel, je povedal, da so se po ponedeljkovem sneženju, ko je zapadlo približno 40 centimetrov snega, na hitro odločili urediti del prog in sodeč po obisku se jim je odločitev bogato obrestovala, saj si lepše promocije pred začetkom sezone sploh ne bi mogli želeti. Ker so s pobočij že prej odstranili večje kamenje, jim je za pripravo prog zadostovala že 40-centimetrska snežna podlaga. Del naprav bo na Voglu jutri še obratoval, toplo sonce pa snega ne bo stalilo, je zagotovil Janko Rutar, reševalec na smučišču s 35-letnimi izkušnjami. Mencinger upa, da bo do 6. decembra, ko se bo sezona tudi zares začela, še padlo nekaj snega in bodo lahko uredili še preostale proge. Na drugih slovenskih smučiščih na prvi sneg in nizke temperature še čakajo.

Šele november, pa že na smučeh

Vsakič ko se je kabina nihalke vzdignila nad meglo, ki je dopoldne še pokrivala Bohinjsko jezero, so potniki globoko zavzdihnili, je povedal sprevodnik vzpenjače Andrej Cvetek. Razlog za to pa ni bila gneča, ampak osupljivi razgledi, zaradi katerih se številni smučarji radi vračajo na Vogel.

»Takšno naravno kuliso zasneženih gora lahko doživim edino na Voglu. Sem se rada vračam tudi zaradi čistega gorskega zraka in ker se lahko v miru nasmučam,« je dejala upokojenka Alenka Malačič iz Ljubljane. Prav nikoli še ni smučala tako zgodaj v sezoni kot letos, za povrhu pa je od njene zadnje pomladne smuke na Voglu minilo komaj sedem mesecev. Tudi Andrej iz Kamnika, ki je smučal še 20. aprila letos, ni hotel zamuditi prvega dne v novi sezoni. »Oče, ki smo ga zaradi uporabe starih smuči imenovali Stenmark, pa je prišel preizkusit nove smuči z lokom,« je povedal smučarski navdušenec, ki ga le tri delujoče žičniške naprave niso spravile v slabo voljo. »Pomembno je, da grem ven iz kotline in iz megle,« nam je zaupal. »Ker je poceni,« je odkrito priznala gospa pred blagajno, ko smo jo povprašali, kaj jo je spodbudilo k smuki sredi novembra. »In ker si pozneje smučanja ne bom mogla več privoščiti,« je dodala ena izmed številnih smučark in smučarjev, ki so danes smučali predvsem zaradi nižjih cen vozovnic.

Vsaj tako kot lani?

Kljub slabši poletni turistični sezoni v Bohinju so na Vogel letos že poleti prepeljali 77.500 potnikov, je zadovoljen Boštjan Mencinger, direktor smučišča Vogel. Velik obisk na prvi dan sezone jim daje upanje, da bi se tudi letos lahko po številu prepeljanih ljudi približali rezultatu lanske sezone, ko so našteli 110.000 smučarjev. Za zdaj so zadovoljni z rezervacijami za prihajajočo sezono, tudi v Ski hotelu so postelje v glavnih terminih – božično-novoletni prazniki in šolske počitnice – že zasedene. Na Voglu si sicer želijo več turističnih postelj v tamkajšnjih objektih; za zdaj je na voljo skupno približno 300 ležišč.

Vogel za zdaj ostaja edino smučišče v Bohinju. Že za leto 2012 napovedovani začetek obratovanja novega smučišča 2864 nad Bohinjsko Bistrico se je namreč spet zamaknil. Investitor Boštjan Čokl od projekta, za katerega že ima gradbeno dovoljenje, ne odstopa in čaka na odločitev o državnih spodbudah za naložbo.