Zimska sezona na Kaninu ni več dvomljiva

Rok obnove se bo iztekel konec tedna, smuka 1. decembra.

Objavljeno
28. september 2016 10.39
Kaninska žičnica danes začela z obratovanjem, Bovec, 9. september 2016 [Kanin,žičnice,gondule,Bovec]
Blaž Močnik
Blaž Močnik

Obnovitvena dela na žičniških napravah kaninskega smučišča bodo do konca tedna, ko se bo iztekel pogodbeni rok za obnovo, končana, zagotavljajo izvajalci. Pregledi bodo vzeli še nekaj časa, za kar občina pričakuje razumevanje gospodarskega ministrstva. Začetek zimske sezone napoveduje 1. decembra.

»V tem trenutku je opravljenih 98 odstotkov del. Sedežnica Prevala je končana, zgolj nekaj malenkosti je ostalo na sedežnici Skripi. Še kakšne tri ali štiri dni bomo potrebovali za namestitev elektroomare. Fizično bo tako vse končano. Pogodbo bomo izpolnili,« je napovedal Peter Poljanec, direktor družbe Kaskader, ki kot podizvajalec opravlja glavnino del. To pomeni, da zimska sezona zdaj ni več dvomljiva, je zadovoljen predsednik občinske komisije za obnovo Kanina Danijel Krivec, ki hkrati priznava, da kljub pogodbenemu roku smučišče do konca tedna še ne bo imelo v rokah vseh potrebnih dokumentov za obratovanje.

»Menim, da je najpomembneje, da bomo izpolnili vse, kar smo se dogovorili. Obremenilni testi za sedežnice bodo še sledili. Seveda se lahko pojavi vprašanje, kaj pomeni konec obnove: ali je to konec fizičnih del ali papir v roki. To je torej stvar tolmačenja, upam pa, da nas bo gospodarsko ministrstvo razumelo,« je dejal Krivec in znova zagotovil, da so »vsi zamiki posledica zahtev proizvajalca opreme in Zavoda za gradbeništvo zaradi dodatne varnosti. Mi pa smo vse te zahteve izpolnili.«

Veliko zanimanja za upravljavca

Nekdanji bovški župan, zdaj posoški poslanec po tihem napoveduje uradno slovesnost 29. novembra in začetek smučarske sezone 1. decembra. »Seveda je vse odvisno od padavin, toda zdaj bomo pripravljeni za zagon,« napoveduje. Občinski svet bo jutri predvidoma brez zadržkov sprejel odlok o upravljanju žičniških naprav na Kaninu, ki bo podlaga za javni razpis za upravljavca. Krivec pravi, da je interesentov že zdaj dovolj. Javna skrivnost pa je, da so se Bovčani največ pogovarjali z andorsko družbo PGI Management, ki je obenem že pomagala pri sanaciji smučišča. Manj verjetno se zdi, da bi upravljanje prevzel furlanski Promotur, ki med drugim skrbi za s Kaninom povezano smučišče Sella Nevea. »Upravljanje Kanina smo jim večkrat ponudili, pa jih doslej to ni zanimalo. Andorci so zanimivi, toda mi jih ne moremo prisiliti, da se prijavijo na razpis. Zadnje čase je veliko povpraševanja tudi iz Slovenije, čeprav ne preveč resnega,« je še povedal Krivec.

Končna cena obnove odvisna od Francozov

Dejanski strošek obnove, ki je v pogodbi predviden v višini 5,9 milijona evrov, kljub koncu del še vedno ni znan. »Cena bo višja, a je ne upam ocenjevati, ker še čakamo zaključni obračun dobavitelja iz Francije. Več je bilo dela in več zamenjav rezervnih delov. Tega pred začetkom obnove nismo mogli predvideti. Ministrstvo za gospodarstvo smo o vsem ves čas obveščali in tudi pojasnili, da bomo predvideno vsoto obnove presegli,« je pojasnil Krivec.

Medtem pa za obiskovalce od 9. septembra ob koncih tedna deluje krožnokabinska žičnica, obisk pa je zelo spodbuden. V tem času je naprava na 2200 metrov nadmorske višine prepeljala 1750 ljudi, Kaskader pa je napovedal prevoze še za najmanj naslednja dva konca tedna. »Zanimanje je izjemno. Če bo vreme dobro in če bo takšno tudi povpraševanje, bomo obratovali tudi še malo dlje. Sicer se pojavijo še kakšne majhne napake, a jih zazna samo računalnik, na obratovanje pa nimajo nikakršnega vpliva in jih francoski strokovnjaki sproti odpravljajo,« je zagotovil Poljanec.