Zimske počitnice: bodite posebej previdni

Policisti opozarjajo, da je v tem času pričakovati povečan promet, zlasti na cestah v smeri večjih smučarskih centrov ali drugih turističnih krajev.

Objavljeno
18. februar 2013 07.50
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Ljubljana - V času zimskih počitnic je pričakovati povečan promet, zlasti na cestah v smeri večjih smučarskih centrov ali drugih turističnih krajev. Policisti zato svetujejo voznikom, naj pri vožnji dosledno upoštevajo cestno prometne predpise. Dodatna previdnost ne bo odveč tudi ob obisku smučišč.

Pri smučanju in drugih športnih dejavnostih na snegu je treba spoštovati FIS pravila, opozarjajo policisti. Posebne pozornosti morajo biti deležni otroci in smučarji začetniki. Pomembna je tudi uporaba smučarske čelade in druge zaščitne opreme. Čelada je obvezna za otroke, mlajše od 14 let. Smučarje policisti tudi pozivajo, naj smučajo na označenih in urejenih smučarskih progah.

Kot so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU), bodo policisti do 3. marca na smučiščih poostreno nadzirali spoštovanje predpisov, ki so v pristojnosti policije. Pozorni bodo predvsem na smučarje, ki smučajo pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih substanc, nadzirali pa bodo tudi zakonito uporabo vozil v naravnem okolju.

S poostrenimi nadzori in preventivnimi akcijami policisti skušajo predvsem doseči, da bi bilo kršitev ter nesreč na snegu čim manj, še navajajo na GPU.

Pred odhodom na počitnice je treba misliti tudi na varnost stanovanj, hiš in drugih prostorov. Policisti svetujejo ljudem, naj poskrbijo za videz, da je v hiši ali stanovanju vedno nekdo prisoten. Najboljša rešitev pa je, da nekdo v času odsotnosti lastnikov popazi na stanovanje, hišo ali poslovne prostore.

Zimski čas je zaradi krajših dni in pogosto slabega vremena tudi čas slabše vidljivosti. Posebno pozornost je zato treba nameniti pešcem, ki sodijo v skupino najbolj"šibkih"udeležencev v prometu. Policisti pozivajo voznike, naj bodo previdni predvsem v naseljih in na neosvetljenih delih vozišča. Pešce pa opozarjajo, naj poskrbijo za lastno varnost pri prečkanju vozišča in vidnost z nošenjem svetlejših oblačil in odsevnih teles.

Policisti prav tako svetujejo ljudem, naj se v primeru, ko se jim zgodi kakšna neprijetnost, ki zahteva obravnavo policije, obrnejo na najbližjo policijsko postajo ali pa prijavijo dogodek na interventno številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200.