Zimske počitnice: z delitvijo na dva tedna zadovoljni vsi

Prejšnji teden več obiska, saj je počitnikoval »bogati« del države.

Objavljeno
03. marec 2013 21.45
 Brane Piano in dopisniki
Brane Piano in dopisniki

Celje – »Učinek ponovne uvedbe dvotedenskih počitnic je več kot dobrodošla odločitev, saj se je (pre)zasedenost iz lanskoletnega enega tedna lepo razdelila na dva,« pravi Iztok Altabauer, direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč. S počitnicami, geografsko razdeljenimi na dva tedna, so bili zadovoljni tudi po slovenskih smučiščih.

V Kranjski Gori so imeli v primerjavi z lanskim letom boljši obisk, kar je posledica tako dobrih zimskih razmer kot počitnic v dveh terminih. Klavdija Gomboc iz RTC Žičnice Kranjska Gora pojasnjuje, da so lani med šolskimi počitnicami našteli 34.000 smučarjev, letos pa jih je bilo že do petka 39.000. Tudi hoteli v Kranjski Gori so bili bolje zasedeni, drugi teden počitnic celo do 90-odstotno.

Na drugi strani so imeli na Krvavcu zaradi slabšega vremena manj obiska kakor lani, je povedal Luka Vrančič. Andreja Eržen iz TIC Cerklje pravi, da so bile postelje na Krvavcu in pod njim med počitnicami 90-odstotno zasedene, večinoma s tujimi gosti. Tudi na Bledu je bilo več povpraševanja vseh 14 dni, predvsem drugi teden pa je prišlo veliko Britancev, saj so se tam začele počitnice. Sicer pa je na Bledu v tem času več hotelov zaprtih.

Zadovoljni so mariborski žičničarji. »Ocenjujemo, da bo zasedenost naših nastanitvenih zmogljivosti letos med zimskimi počitnicami med 15 in 20 odstotki večja kot lani,« pravi Iztok Kvas iz ŠC Pohorje. Prvi teden so bili na Mariborskem Pohorju in Arehu 70-, drugi teden počitnic pa 90-odstotno zasedeni. Tina Tinta Kovačič iz zreškega Uniturja pa pravi, da natančne primerjave še ne morejo dati, so pa bile med počitnicami Rogla in Terme Zreče več kot 90-odstotno zasedene, več je bilo tudi dnevnih obiskovalcev. Kar 90 odstotkov je bilo domačih gostov. Tudi oni so zadovoljni s ponovno razdeljenimi počitnicami.

Zaprt Kanin = presahla Soča

V eni najboljših zim zadnjih letih pa se na Bovškem soočajo s pravim turističnim pogrebom zaradi zaprtja kaninske žičnice. Še lani so v LTO Bovec februarja našteli 2000 gostov in 7000 prenočitev, po ustavitvi žičnice pa so odpovedi statistiko zbile na desetino lanske. »Zima je zelo bogata, toda če ni Kanina, je podobno, kot bi poleti presahnila Soča,« komentira David Štulc iz TIC Bovec.

Čeprav vseh podatkov še ni, Iztok Altabauer pravi, da v večini zdravilišč pričakujejo dobre ekonomske učinke. To bo posebej spodbudno po slabem začetku leta, ki je bil posledica skrajšanih in okrnjenih novoletnih praznikov. V Termah Olimia so imeli med počitnicami toliko prenočitev kot lani, zasedeni so bili 70-odstotno. Več kot dve tretjini je bilo domačih gostov, dnevnih kopalcev pa so imeli tretjino več kot med lanskimi počitnicami.

»A glede na razmere v gospodarstvu ne moremo govoriti o pozitivnih učinkih dvotedenskih zimskih počitnic,« so povedali v Podčetrtku. Vasja Čretnik je pojasnil, da je pri njih obisk med šolskimi počitnicami večji le, ko so zelene zime, zdaj pa družine bolj obiskujejo smučarska središča. Tudi hoteli v bližnji Rogaški Slatini med počitnicami niso bili nič bolj zasedeni kot ponavadi v tem času (okoli 30-odstotno). Bolj zadovoljni so z enodnevnimi obiskovalci v bazenih Rogaške riviere. V Thermani Laško so bili v obeh hotelih med počitnicami zasedeni polovično, zaradi deljenih počitnic pa niso našteli več slovenskih gostov, prodali so le nekaj več vstopnic za bazene.

Obisk podoben lanskemu

Metka Erjavec
Granov iz Sava Turizma pa pravi, da so v Pomurju Terme Sava Hotels & Resorts med počitnicami tradicionalno dobro obiskane. Obisk je bil podoben lanskemu, le z drugačno dinamiko, najbolj pa so bili zasedeni hoteli, kjer so ponujali ugodnosti za družine. Tudi pri njih so prodali več dnevnih vstopnic za bazene.

V toplicah na območju Dolenjske in Posavja pretiranega povečanja števila prenočitev zaradi razdelitve zimskih počitnic na dva dela niso zaznali. A nad odločitvijo ministrstva se kljub temu ne pritožujejo. »V Termah Čatež ocenjujemo, da lažje zadovoljimo pričakovanja in interese počitniških gostov zdaj, ko so počitnice razdeljene na dva termina,« pravijo. Podobno počitniška tedna opisujejo v Termah Krka. V vseh treh kompleksih Term Krka je bila zasedenost na ravni lanske, prevladovali pa so domači gostje. Povsod pa so več gostov našteli drugi teden počitnic, ko so bile šole zaprte v bolj poseljenem in gospodarsko bolj razvitem zahodnem delu države.

Na Obali so bolje razpoloženi. Portoroški turistični delavci so februarja ustvarili tretjino več prenočitev kot lani, Slovencem je pripadal kar 63-odstotni delež. Prepričani so, da je boljši februarski izid zlasti posledica zimskih počitnic.