Zimzelen pod okrilje družine Kranjc

 Dom starejših v Topolšici Premogovnik Velenje prodal Prvi osebni zavarovalnici.

Objavljeno
19. februar 2016 21.45
Brane Piano
Brane Piano

Velenje, Ljubljana – Premogovnik Velenje je v okviru dezinvestiranja po hotelu Barbara v Fiesi prodal še Center starejših Zimzelen (CSZ) v Topolšici. Kupila ga je Prva osebna zavarovalnica (POZ), ki spada pod okrilje družine Alenke Žnidaršič Kranjc. Koliko je zanašala kupnina, ne kupec ne prodajalec ne razkrijeta.

Z domom Zimzelen, ki stoji v bližini Term Topolšica in Bolnišnice Topolšica in ga je premogovnikova družba PV Invest za osem milijonov zgradila leta 2009, bo upravljalo podjetje Deos. Vodi ga Bojan Kranjc, mož Kranjčeve, podjetje pa ima v svojem portfelju že domove za starejše občane v Črnučah, Notranjih Goricah, Horjulu, Gornjem Gradu, Trnovem, Cerknici in Medvodah. POZ je pogodbo o nakupu z nekaj odložnimi pogoji podpisala v torek, ceno pa bodo objavili po plačilu kupnine. V PV pravijo, da premoženja ne prodajajo pod tržno ceno, za Zimzelen pa da so iskali strateškega investitorja, ki bo dejavnost nadaljeval.

Premogovnik je razpis za prodajo CSZ z opremo in prenosom koncesije za institucionalno varstvo ter prevzemom zaposlenih kot pogojem objavil decembra, prodajo družbi PZO pa je odobril nadzorni svet.

Dom v Topolšici je namenjen bivanju in varstvu starejših in mlajših invalidnih ljudi, ki iz zdravstvenih in socialnih razlogov ne morejo živeti doma. V njem je v 57 enoposteljnih in 50 dvoposteljnih sobah prostora za 150 stanovalcev. V PZO so potrdili, da bodo delo v Zimzelenu obdržalo vseh okoli 70 zaposlenih, nič pa se ne bo spremenilo za sedanje stanovalce oziroma varovance centra.

Nakup z lastnimi sredstvi

»Za nakup Centra starejših Topolšica smo se odločili, ker smo v razmerah, ko na finančnih trgih prevladujejo nizke obrestne mere, v njem prepoznali predvsem dobro naložbeno priložnost za kapital zavarovalnice. Obenem s tem sledimo poslanstvu in strategiji družbe, ki si prizadeva za razvoj dolgotrajne oskrbe prebivalstva in zagotavljanje dolgoročne socialne in finančne varnosti,« je povedal izvršni direktor POZ Janez Kranjc.

POZ bo center plačala z lastnimi sredstvi, potem pa ga bo v najem in upravljanje oddala družbi Deos, ki v Sloveniji upravlja sedem centrov za starejše občane. POZ v Sloveniji izvaja dodatno pokojninsko in ponuja življenjsko in zdravstveno zavarovanje. Je v lasti mednarodnega zavarovalniškega holdinga Prva Group, ki upravlja več kot 700 milijonov evrov premoženja in ima v lasti tudi družbe v Srbiji, Makedoniji in na Kosovu. Janez Krajnc je na čelo POZ kot glavni izvršni direktor prišel konec lanskega leta, Alenka Žnidaršič Kranjc pa je prevzela funkcijo neizvršne direktorice v upravnem odboru.