Živčec Kalanova oprana suma zlorabe e-naslovov

Informacijski pooblaščenec bo ustavil inšpekcijski postopek zoper Zdravniško zbornico Slovenije in njeno predsednico.

Objavljeno
06. julij 2012 17.50
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je odločila, da je bilo šest prijav zlorabe baze elektronskih naslovov zdravnikov, ki jih je prejela dan pred neuspelimi volitvami za predsednika zdraviške zbornice, neutemeljenih.

Prijavitelji so predsednici zbornice Gordani Kalan Živčec, ki se je potegovala za novi mandat, očitali nedupostno pozivanje k volitvam prek elektronskih naslovov zdravnikov. Predsednica zbornice je po elektronski pošti poslala skupaj 1535 povabil.

Pirc Musarjeva je zapisala, da Zdravstvena zbornica Slovenije (ZZB) in njena odgovorna oseba Gordana Živčec Kalan nista kršili določb Zakona o varstvu osebnih podatkov, saj je slednja z ZZS sklenila »Pogodbo o izvedbi mailinga za razpošiljanje povabil za mlade člane in zobozdravnike. Predsednica zbornice je predmetno pošiljanje povabil zbornici plačala ceno po ceniku.«

Volitev se je od 9076 zdravnikov udeležilo le 3969, kar ni zadostovalo za izvolitev novega predsednika. Volitve se iz popolnoma logističnih razlogov verjetno ne bodo ponovile pred jesenjo.