Žive jaslice: Med nastopajočimi Ali in Karamela

V ljubljanskem živalskem vrtu nastopajo njihove živali in zaposleni.

Objavljeno
21. december 2013 21.43
Mankica Kranjec, Nedelo
Mankica Kranjec, Nedelo
Na slovenski kmetiji v živalskem vrtu pred idilično kmečko bajto in tristo let staro kaščo je v najdaljših zadnjih nočeh starega leta zelo pravljično. Sodelavci Živalskega vrta Ljubljana so namreč sinoči z glasbenimi gosti za obiskovalce pripravili posebno presenečenje. Prvič v zgodovini živalskega vrta so uprizorili žive jaslice. Nastopajoči niso le zaposleni, oblečeni v kostume, ki jih je oblikovala Alenka Bartl, temveč tudi živali, ki v živalskem vrtu bivajo.

Glasbeno-scenski dogodek je nastal pod vodstvom režiserja Lojzeta Stražarja. Idejni vodja in organizator je Marjan Kastelic, ki je v živalskem vrtu vodja veterinarske službe. »Ideja o realizaciji živih jaslic je zorela kar nekaj let. Ker smo lani dobili prostor, kjer potekajo predstavitve, smo s sodelavci letos združili energijo in pripravili ta dogodek. Želeli smo popestriti decembrsko dogajanje v živalskem vrtu, ki je pozimi praviloma bolj zaspano. Obiskovalcem želimo pričarati lepo zimsko vzdušje in gotovo nam je s to predstavo uspelo. Projekt je bil precej zahteven, saj nastopajo žive živali, a ker tudi domače živali potrebujejo vsakodnevno aktivnost, so bile priprave na dogodek zanje dobrodošla sprememba. Sprva sem bil nekoliko zaskrbljen, če bodo naši zaposleni pripravljeni sodelovati, a doživel sem neverjeten odziv. Vsi so pokazali zanimanje za sodelovanje in na koncu nam je celo zmanjkalo vlog!« je povedal Marjan Kastelic.

Obilna večerja za pridne igralce

V Božični zgodbi nastopa več kot štirideset ljudi in veliko živali – kameli Ali in Karamela, lipicanec Topol, oslica Drobtinica, vol Tar ter ovce in koze. Polurna prireditev je predstavljena z igranimi prizori, za bolj učinkovito izvedbo pa so dodatno poskrbeli tudi s svetlobnimi učinki in pevskimi vložki božičnih pesmi, ki jih izvaja Mešani pevski zbor župnije Ljubljana - Polje ter poseben gost, solist in operni pevec Nace Junkar v vlogi enega od pastirjev. Na predstavo se je ekipa pripravljala kar dva meseca, oskrbniki pa so živali postopoma navajali na temo, zvok, družbo drugih živali, na ogenj in drugo dogajanje. »Vse živali smo morali združiti na enem prostoru, kar je bil vsekakor izziv, toda imeli smo dovolj treninga in živali so se na premierni uprizoritvi odlično odrezale. Pri tem projektu sem se ukvarjal s kamelama. To so živali, ki niso plahe, se hitro učijo in so dojemljive za nove okoliščine,« je bil zgovoren oskrbnik Robert Prašnikar, vodja treninga živali v ljubljanskem živalskem vrtu Ana Bordjan pa je ob koncu predpremiere dodala: »Nekateri elementi bi lahko bili stresni za živali, zato smo jih morali navaditi na zunanje dejavnike in jih dobro pripraviti. Prva predstava se je zgodila brez zapletov. Živali so bile tako pridne, da si zaslužijo obilno večerjo.« Božično in novoletno vzdušje bodo v živalskem vrtu dodatno popestrili z lučkami in stojnicami s toplimi napitki in prazničnimi prigrizki, predstava živih jaslic pa bo na ogled še danes, v nedeljo, in prihajajoči četrtek ob 17. uri.