Zlata lisica: Se je turistična ponudba podražila?

Novi sneg bo mogoče pomagal, da sezona v Kranjski Gori ne bo katastrofalna.

Objavljeno
31. januar 2014 20.10
Posodobljeno
01. februar 2014 11.00
turizem
Blaž Račič, H. P. P., S. Š
Blaž Račič, H. P. P., S. Š

Kranjska Gora – Nastanitvene zmogljivosti so se po odločitvi, da Zlato lisico preselijo iz Maribora, hitro zapolnile, je povedala direktorica turistične organizacije LTO Kranjska Gora Mirjam Žerjav. Ko smo prosto sobo iskali na spletni strani booking.com, je v oči zbodla ponudba apartmaja, ki za dve noči za dve osebi stane 1870 evrov. Lastnik je ob klicu dejal, da je to pomota in da nočitev stane 20 evrov na osebo.

Čeprav so nam hotelirji večinoma zagotavljali, da cen zaradi Zlate lisice niso posebej spreminjali, to ni povsem res. V Skipass hotelu, denimo, suita ta konec tedna stane 470 evrov, prihodnji konec tedna pa je četrtino cenejša. Med pokalom Vitranc (8. in 9. marca) bo treba zanjo odšteti 542 evrov, cene med tekmovanjem v Planici pa niso navedene, saj imajo zmogljivosti že rezervirane.

V hotelu so še povedali, da zaradi Zlate lisice nimajo nič več rezervacij, saj so večino zmogljivosti prodali že pred tem. Na voljo imajo le še eno suito in to tržijo po »nekoliko višji ceni«. V hotelu Ramada resort (nekdanjem hotelu Larix) so cene enake skozi vso sezono – dve prenočitvi v dvoposteljni sobi za dve osebi staneta 330 evrov, razen v času skokov v Planici, ko je cena 374 evrov.

Cene namestitev narekuje tržišče, načeloma pa so odvisne od termina, dolžine bivanja, časa rezervacije, kategorije sobe in vsebin storitev, pravi Polona Bačnar iz Hita Alpinee. Cene nastanitev so enake vso zimsko sezono z izjemo božičnih in novoletnih praznikov in med tekmovanji v Planici, ko jih zaradi večjega povpraševanja zvišajo (sodeč po booking.com) za deset do 40 odstotkov.

Peter Majerle iz turistične agencije Kompas je povedal, da je povsem običajna praksa, da med velikimi športnimi tekmovanji organizatorji dvignejo cene, »pa naj gre za svetovna in evropska prvenstva ali olimpijske igre. Organizatorji v tistem času pričakujejo velik prihodek od namestitev. Zrastejo tudi cene vseh drugih storitev, pijače, hrane, celo prevozov. Dvig cen spada v pristojnost organizatorja oziroma posameznih izvajalcev. V Sočiju so se namestitve zaradi zimskih olimpijskih iger podražile za 30 do 50 odstotkov, operativni stroški na letališču pa celo za 250 odstotkov.«

Za primerjavo: v Crans Montani in Lenzerheideju, ki bosta smučarje gostila februarja in marca, v hotelu s tremi zvezdicami Central v Crans Montani prenočitev v času tekme stane enako kot katerikoli konec tedna februarja ali marca, dvoposteljna soba v hotelu s štirimi zvezdicami Hôtel des Vignes pa v času tekem stane 262 evrov oziroma 148 evrov, ko tekme ni.

Lisica je prišla prepozno, da bi jo dobro tržili

Zlata lisica je dobrodošla, vendar je prišla v Kranjsko Goro prepozno, da bi jo lahko dobro tržili, je povedala Biba Mavsar iz Suite hotel Klass. Za turistične delavce je selitev tekmovanja s Pohorja pomembna, saj so bili zaradi pomanjkanja snega samo žičničarji ob več kot milijon evrov prihodkov.

Zaradi odpovedi rezervacij in krajših počitnic je turistično gospodarstvo v občini po prvih grobih ocenah imelo za okoli dva milijona evrov manj prihodkov, je povedala Mirjam Žerjav, direktorica turistične organizacije LTO Kranjska Gora. Nezadovoljni gosti, zlasti iz Srbije in Hrvaške, ki vsako leto januarja ponavadi obiskujejo Kranjsko Goro, zaradi zelenega januarja prihodnje leto v Kranjsko Goro verjetno ne bodo prišli. Pomagalo ne bo niti 70 centimetrov snega, ki je zapadel v teh dneh. Zato bodo morali še bolj promovirati zimsko turistično sezono, je dejala Žerjavova.

Najbolj bodo finančni izpad občutili žičničarji, ki so pred zimsko sezono ostali brez likvidnih sredstev za pripravo prog in so jim morali pomagati domačini, ki so zbrali denar za zasnežitev. Običajno januarja ustvarijo milijon evrov prihodkov, približno četrtino vseh, je povedal Roman Slivnik, direktor RTC žičnice Kranjska Gora: »Če bodo lepe zimske počitnice, bi še kaj lahko rešili in bo sezona slaba, sicer bo katastrofalna.« Napovedal je, da bodo prihodnji teden pognali vse smučarske naprave. A kot pravi, zdaj ni čas za jokanje, ampak je treba sneg čim bolje uporabiti.

Najslabši scenarij za Kranjsko Goro bi bil, če bi morali zaradi okoli sedem milijonov evrov dolgov smučišče zapreti, je prepričan Slivnik. Župan Jure Žerjav se zavzema za sistemsko rešitev, po kateri bi po zgledih iz Avstrije vsi gospodarski subjekti v občini del bruto prihodka namenili za žičniško infrastrukturo, ki je osnova zimskega turizma v Kranjski Gori.

Da tekmovanje, kakršno je Zlata lisica, ne more rešiti sezone, je mogoče sklepati tudi iz besed Igorja Kurnika, vodje prodaje v Termah Maribor. Kot je dejal, se selitev s Pohorja v Kranjsko Goro v poslovanju hotela Habakuk ne bo nič poznala. »Zlata lisica traja le dva dni, to pa v okviru mesečnega priliva ne pomeni veliko. Sicer pa smo zdaj, ko se je vreme izboljšalo, izpad že nadoknadili in zapolnili vse zmogljivosti.«

Cen zaradi odpovedi tekmovanja niso nič znižali. »Zdaj je pri nas za vse goste visoka sezona, temu primerne so tudi cene. Pri namestitvi športnih ekip pa se za ceno vedno pogajamo. To ni preprosto, saj je povezano s proračuni, ki jih imajo posamezne reprezentance, pa tudi FIS ima vpliv na cene, zato jih je treba prilagajati vsako leto sproti. Smučarke naj bi pri nas imele dve prenočitvi s polnim penzionom, delegati FIS in novinarji pa zgolj prenočitvi z zajtrkom,« nam je zaupal Kurnik.

Peter Majerle, direktor prodaje pri Kompasu, je povedal, da so podobno kot ta konec tedna v Kranjski Gori določeni turistični kraji v Italiji in Avstriji med velikimi športnimi tekmovanji tako zasedeni, da niti velika agencija ne more dobiti namestitev. »Lahko dobimo sobo ali dve, večji zakup pa ni mogoč. V Val Gardeni, denimo, kjer vsako leto organiziramo odprtje smučarske sezone, so cene izredno ugodne, namestitev za eno osebo nas stane okrog 30 evrov, kadar imajo tam ali v bližnji Alta Badii tekmo svetovnega pokala, cena zraste na sto evrov, rezervacije pa sprejemajo le v omejenih količinah.«