Zlata lisica spet v domačem brlogu

Na Pohorju tudi zaradi uspehov Tine Maze pričakujejo trume obiskovalcev.

Objavljeno
14. februar 2015 21.10
Zasneževanje proge za Zlato lisico, 9.2.2015, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – »Pričakujemo ogromno gledalcev, mogoče bo padel tudi rekord,« pred 51. zlato lisico optimistično razmišlja njen generalni sekretar Srečko Vilar. Slab teden pred priljubljenim tekmovanjem sicer kaže, da vreme letos tekmovalk le ne bo pregnalo s Pohorja.

Nazadnje je pred (pre)toplim vremenom lani Zlata lisica pobegnila v Kranjsko Goro in tam dočakala abrahama, seveda pa bi bilo praznovanje pod Pohorjem, kamor je predlani privabila doslej rekordnih 40.000 gledalcev, nekaj povsem drugega. »Kar je šlo mimo, je žal pač šlo mimo,« pravi Srečko Vilar, se bodo pa po njegovih besedah letos z raznimi spremljevalnimi prireditvami, starimi slikami, vračanjem v zgodovino in podobnim vseeno spomnili minulih petdesetih let. »A poudarek bo zagotovo na 50 plus ena, kar pomeni, da mi želimo dalje tudi po tej obletnici.«

Organizatorje 51. zlate lisice na mariborskem snežnem stadionu seveda čaka še kar nekaj dela, ki bi jim ga precej olajšale dovolj nizke temperature. Te namreč v minulih dneh, vsaj čez dan, v štajerski prestolnici niso bile nič kaj zimske. Kljub temu je paradna mariborska smučarska proga nad hotelom Arena eno snežno kontrolo ta teden že uspešno prestala: »Pozitivno sem presenečen, da je snega na progi za zdaj dovolj. Sneg je tudi še dobre kakovosti. Večinoma je snežna odeja debela 45 centimetrov, na redkih mestih 35 centimetrov,« je povedal dolgoletni snežni kontrolor FIS Filip Gartner, ki je v četrtek organizatorjem (za zdaj) odobril izvedbo tekmovanja.

To bo 21. in 22. februarja; glede na vremensko napoved za naslednje dni je Gartner ocenil, da bo skoraj ves sneg na progi ostal, vendar ga bodo morali pametno obdelati, da bo proga predvsem varna in trda, tako da bodo razmere za vse tekmovalke kar se da enake. »Prva naloga je sneg čim bolj utrditi,« je pojasnil vodja tekmovanja Gorazd Bedrač. To naj bi dosegli tudi z vbrizgavanjem vode v sneg, v prihodnjih dneh pa bodo poskušali najti najboljše rešitve glede na vremenske razmere.

Lisičkini talenti

Snežni stadion je sicer že nekaj dni zaprt, progo pa bodo do konca tekmovanja tudi fizično varovali, saj so na sredini tedna na njej povzročili nekaj škode vandali na motornih saneh. Tekmovalne aktivnosti bodo sicer na Pohorju že pred Lisico, ki je tokrat dobila mlade. »Odločili smo se, da projekt Zlate lisice nekako razširimo in ponudimo aktivnosti zunaj glavnega dogodka,« je povedal predsednik Smučarskega kluba (SK) Branik Boštjan Tancer in dodal, da bo od ponedeljka do srede nad spodnjo postajo gondole ali na vrhu Pohorja tekma oziroma promocija smučanja pod imenom Lisičkini talenti.

»Nekategoriziranim smučarjem do dvanajstega leta želimo ponuditi prvo tekmovalno izkušnjo. V okviru Lisičkinih talentov se bodo pomerili na veleslalomski progi in postavili svoj najboljši čas,« je dejal Tancer. Zmagovalci si bodo po njegovih besedah v spremstvu smučarskih učiteljev ogledali tekmovanje za Zlato lisico, najboljši pa bodo lahko po prvem veleslalomu tudi preizkusili nekaj zadnjih vratic proge za svetovni pokal.

Nikakor pa to ne bo edina spremljevalna prireditev; živahno bo tudi v mestu na Trgu Leona Štuklja, tam bo v petek odprtje tekmovanja in žrebanje startnih številk za veleslalom, v soboto razglasitev rezultatov veleslaloma in žrebanje številk za slalom, dogajanje pa bodo tam popestrili še s koncertoma.

Zlata lisica je tako za štajersko prestolnico precej več kot le športni dogodek, od nje pa imajo koristi tudi hotelirji. »Ta prireditev vsekakor dviguje prepoznavnost tukajšnje destinacije,« je prepričana direktorica Zavoda za turizem Maribor-Pohorje Janja Viher. »Če pogledamo letno statistiko prenočitev ter prihodov domačih in tujih gostov, lahko takoj opazimo, ali je bila Zlata Lisica izpeljana ali ne, saj je tisti mesec največje število prenočitev v Mariboru. V letu 2013 je bilo v Mariboru v februarju okrog 43.000 prenočitev, leta 2014, ko je bila Zlata Lisica v Kranjski Gori, pa 37.000.«

Že naprodaj

»Zanimanje za našo tekmo po svetovnem prvenstvu je veliko,« je zadovoljen Srečko Vilar. K temu so pripomogli tudi nedavni uspehi Tine Maze, ki bodo pod Pohorje gotovo privabili precej obiskovalcev. Vstopnice je že mogoče kupiti na številnih prodajnih mestih prek Eventima (na Petrolovih bencinskih servisih, turističnih agencijah ...), prodajna mesta pa bodo tudi na vstopih na prizorišče. »Maribor je tista tekma, ki bo dala vnaprejšnjo dinamiko svetovnemu pokalu,« je prepričan Vilar.

Po njegovih besedah je proračun tekmovanja enak kakor prejšnja leta, torej 1,1 milijona evrov, pri čemer dobijo 70 odstotkov vsote od marketinških pogodb, 30 odstotkov denarja pa od sponzorjev in prodaje vstopnic. Organizatorji računajo, da bo prireditev na koncu dala pozitiven rezultat (lani, ko se je Zlata lisica morala preseliti v Kranjsko Goro, je ostalo nekaj malo kot 100.000 evrov), dobiček pa je namenjen delovanju SK Branik.