Onkološki inštitut v roke Zlati Štiblar Kisić

V. d. generalna direktorica dobila devet od 11 glasov.

Objavljeno
07. januar 2016 18.26
Diana Zajec
Diana Zajec

Ljubljana - »Zadovoljni smo, ker smo dobili dobre prijave, zdaj bo treba modro izbrati pravega kandidata,« je pred izbiro novega generalnega direktorja Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana poudarila predsednica sveta zavoda Darinka Miklavčič. Predstavitvam programov štirih kandidatov - Dušana Harlanderja, Edite Orehovec, Brigite Skela Savič in Zlate Štiblar Kisič - so lahko prisluhnili tudi vodstveni predstavniki inštituta, skupaj z novinarji. Sledila je klavzura članov sveta zavoda; ti so po slabih petih urah seje devet od skupaj enajstih glasov namenili sedanji v. d. generalni direktorici Štiblar Kisićevi, ki mora zdaj dobiti še soglasje vlade.

»S skupnimi močmi se bomo posvetili delu in se končno nehali ukvarjati z razjasnjevanjem stvari, ki so bile očitno prilagojene določenim namenom,« je po večinski podpori članov sveta zavoda k njeni kandidaturi za generalno direktorico Onkološkega inštituta Ljubljana povedala sedanja v. d. generalnega direktorja Zlata Štiblar Kisić.

Štiblar Kisićeva, ki sprva ni nameravala kandidirati, je po dveh mesecih vedejevstva svoje mnenje spremenila, kajti »ljudje so zadovoljni, polni energije. Nočem biti ne pametna ne pokroviteljska, a ta dva meseca sta prinesla veliko pozitivnih odzivov in zanosa, stvari so se začele premikati na bolje - in to mi je dalo pogum, da sem se odločila za kandidaturo.« Ob tem je nekdanja okrožna sodnica po predstavitvi razvojne vizije inštituta pojasnila članom sveta zavoda pojasnila še, da se na poskuse diskreditacij ne bo odzivala, »mislim pa, da pošteni zmagujejo«.

Svet zavoda je prisluhnil programom štirih kandidatov, poleg Štiblar Kisićeve so o svojih vizijah spregovorili še Dušan Harlander, vodja novomeškega oddelka za okolje in zdravje, ki deluje v sklopu Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano; Edita Orehovec, ki je med drugim deset let delala v farmacevtski panogi kot ponudnica medicinske opreme, bila je tudi krizna direktorica družbe Borovo Trade; Brigita Skela Savič, dekanja jeseniške fakultete za zdravstvo, ki je bila na OI zaposlena 18 let in prvič za generalno direktorico kandidirala pred sedmimi leti.

Predsednica sveta zavoda Darinka Miklavčič pravi, da so člani najvišjega nadzornega organa presojali na podlagi tehtanja, kaj je dobro za onkološki inštitut in za bolnike: »Odločali smo po svoji vesti, brez vpliva lobijev, upoštevali smo sedanje vzdušje na OI.« Člani sveta, ki po besedah Miklavčičeve delajo volontersko, z dobrimi nameni, da se razmere na OI izboljšajo, bodo za današnjo odločitev prevzeli polno odgovornost. Če vlada ne bo dala soglasja k imenovanju Zlate Štiblar Kisić za generalno direktorico OI, bodo odstopili.

Glede slabe popotnice, ki jo je dobila Štiblar Kisićeva z očitki, da si je pustila nezakonito izplačati nadure, na podlagi odredbe, ki jo je domnevno sama pripravila in jo, kot njegova svetovalka za pravne zadeve, dala v podpis svojemu predhodniku Janezu Remškarju, pa Miklavčičeva pravi: »Generalni direktor ji je odredil delo z zelo konkretno vsebino, delo je bilo opravljeno, direktor je to potrdil s podpisom, finančnica izplačala. So druge poti, ki bodo pokazale, ali je bil generalni direktor res ogoljufan ali ne, svet se s tem ne bo ukvarjal - a če po 42 letih dela v zdravstvu ni razumel zakonodaje, mu pač ne moremo pomagati.« Svet zavoda se v konfrontacijo, ki jo je zdaj (p)odprl tudi zapisnik inšpekcijskega nadzora inšpektorata za javni sektor, ne bo spuščal. O tem, katero od pravnih mnenj je pravo, naj se razjasni drugje, predvsem pa naj se zakoni, kot dodaja Miklavčičeva, »pišejo tako, da jih lahko razume vsaka gospodinja«.

Člani sveta menijo, da zdaj ni prav nobenega indica, ki bi diskvalificiral delo Zlate Štiblar Kisić. Ta bi, če bo vložena obtožnica, morala odstopiti, a se tega, kot pravi, ne boji, saj da ni vzrokov za to.