Žled še podira, na obzorju že nove težave

V noči na soboto se bodo padavine okrepile in razširile nad vso Slovenijo.

Objavljeno
05. februar 2014 20.26
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana – Medtem ko sta izpad električne energije in pomanjkanje agregatov še vedno največji problem zlasti na Notranjskem in Primorskem, so pred vrati nove težave, saj je proti koncu tedna napovedano obilno sneženje.

V noči na soboto se bodo padavine okrepile in razširile nad vso Slovenijo. Meja sneženja se bo do jutra spustila na okoli 600 metrov. V Zgornjesavski dolini bo ves čas snežilo, obremenitev objektov se bo povečevala.

Padli električni vodi so povzročili izpad hladilnikov in štedilnikov, pa tudi podjetij in šol, komunikacije so utihnile, ustavile so se črpalke vode in vlaki, polomljenih je skoraj polovica dreves, grozijo pa že poplave. Razmere so se danes še slabšale.

Na območju Elektro Ljubljana je brez oskrbe z električno energijo je še vedno 23.000 odjemalcev (podatek: 16.00). Vse posledice žledu na največjem delu Slovenije doslej bodo znane šele v prihodnjih mesecih, prve ocene škode pa so ogromne. Že stroški obnove električnih vodov segajo do več deset milijonov evrov, saj so padali daljnovodi po vsej Sloveniji. Vendar izpad elektrike ne pomeni le te škode, posredna je še nekajkrat večja. Vsi domovi brez elektrike, v najtežjih dneh tudi četrtina Slovenije, so se soočili z nedelovanjem hladilnikov in zamrzovalnih skrinj, veliko pa jih hrane in njih ni imelo kje skuhati. Pritisnil je tudi mraz.

Druga večja težava je bila ustavitev črpalk za vodo, pa tudi čistilnih naprav za odpadno vodo. Ustekleničene vode je tudi zmanjkovalo, saj brez elektrike ne obratujejo niti trgovine niti bencinske črpalke. Bančni avtomati so tu še najmanjša težava. Veliko podjetij je moralo ustaviti proizvodnjo, ljudje pa so morali doma poskrbeti za otroke, saj niso delovale niti šole niti vrtci. Te škode še niso sešteli, gre pa tudi za desetine milijonov evrov.

V gozdovih je še smrtno nevarno, saj drevesa še vedno padajo, tudi zaradi zadnjih padavin. Ocene škode so zato približne, znano pa je, da bo treba počistiti več kot štiri milijone kubičnih metrov lesa. Na nekaterih območjih, zlasti na območju Postojne in Pivke, je poškodovanih več kot 70 odstotkov dreves. Sanacija bo trajala več desetletij. Okolico Pivke že zdaj, še huje pa bo prihodnji teden, ogrožajo poplave. Podobno pričakujejo na dolenjskem krasu.

Med podjetji po izpostavljenosti in strateškemu pomenu izstopa Luka Koper. Nekaj časa so bile iz osrednje Slovenije zaprte vse poti na Primorsko, zaradi padlega stebra daljnovoda tudi avtocesta. Železniški promet pa ne bo normalno tekel še precej časa, proga od Postojne naprej je namreč precej uničena. Najprej bodo, pa še to ne že jutri, poskusili vzpostaviti promet z dizelskimi lokomotivami.