Zloraba javnega naročila v HE Brežice?

Razpis za gradnjo akumulacijskega jezera HE Brežice je razveljavljen. Ali je šlo za zlorabo instituta, še ugotavljajo. 

Objavljeno
26. marec 2015 21.17
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje
Brežice – Razpis za gradnjo akumulacijskega jezera HE Brežice je razveljavljen, ker sta se družbi Strabag in Dagta, ki ponudb sploh nista oddali, uspešno pritožili na manjši napaki v razpisni dokumentaciji. Družba HeSS zaradi povzročene škode razmišlja o pravnem postopku zoper pritožnika.

»Proučujemo možnost, ali je v tem primeru šlo za zlorabo inštituta javnega naročila,« je za Delo dejal Bogdan Barbič, direktor Hidroelektrarn na spodnji Savi (HeSS), ki od marca lani gradijo 118-milijonsko jezovno zgradbo. Družba bo vsak mesec, ko HE Brežice ne bo delovala, utrpela do 500.000 evrov izpada prihodka. V HeSS so mnenja, da sta bili obe pritožbi dani skladno z zakonom o javnem naročilu, a se sprašujejo, ali ni bila vsaj ena pritožba v njihovo škodo in škodo vseh državljanov (koncesije od proizvodnje poceni elektrike) spisana z namenom doseči razveljavitev razpisa iz špekulativnih razlogov.

Kaj naj bi se skrivalo za pritožbama, Barbič ni želel ugibati. Komentiranju razveljavljenega razpisa so se ognili tudi v državnem podjetju Infra, ki bo gradilo na 173 milijona evrov ocenjeno neenergetsko infrastrukturo ob HE Brežice, katere največji del je ravno na 97 milijonov ocenjena akumulacija.

Odpiranje ponudb 5. maja

»Državna revizijska komisija (DRK) je delno ugodila pritožbama. Mnenje smo upoštevali, odpiranje ponudb na ponovljenem razpisu je predvideno 5. maja [v mesecu, ko so v Infri načrtovali začetek gradnje]. Pogodba z izvajalcem bo lahko po zelo optimističnem scenariju podpisana, če ne bo novih pritožb, mesec dni pozneje,« je dejal direktor Infre Vojko Sotošek.

Poznavalci zakulisja gradbenih poslov pojasnjujejo, da družbe z oddajami pritožb na zadnji dan razpisnega roka dosežejo razkritje višin oddanih ponudb pred začetkom obravnave pritožb na DRK. Gradbinci nato nemalokrat spišejo skupno dražjo ponudbo.

Za urgentni center v Mariboru so leta 2013 Kolektor Koling, Strabag in GH Holding oddali ponudbe, težke od 10,5 do 17,7 milijona evrov. Po ponovitvi razpisa je bila ponudba za 18,5 milijona le ena: ob dveh piscih pritožb (Tames in Begrad) in dveh prvotnih ponudnikih je iz novonastalega konzorcija takrat izpadel ravno Strabag.

Za akumulacijo ob HE Brežice sta bili po lani objavljenem in zdaj razveljavljenem razpisu razkriti ponudbi Rika v višini 70 milijonov evrov ter konzorcija CGP, Kostak in RGP v višini 78 milijonov. Strabag in Dagta lastnih ponudb nista oddala; podobno kot je ni poslal niti Kolektor Koling, ki se je tudi pritožil na razpisne pogoje, a pritožbo umaknil.

»Naše podjetje je mednarodni koncern in deluje skladno z zakonom vsake države, kjer posluje,« je za Delo povedala Snježana Vidić iz Strabaga. Družba je sicer med letoma 2011 in 2013 nasprotno od zapisov nekaterih medijev imela pozitiven EBITDA, kar je bila tudi zahteva v razpisnih pogojih: »Neznanih govoric neznanih poznavalcev ne komentiramo. Pri predmetnem javnem naročilu smo revizijo vložili zaradi protizakonitih pogojev, skladno z zakonom, ki omogoča pravno varstvo v postopkih javnega naročanja.« DRK je ugotovila, da so v razpisni dokumentaciji nejasne določbe o različnih oblikah zavarovanj. Ugodila je tudi pritožbi, da bi Infra z odpravo lastnih napak v ponudbenem predračunu v obliki popravka popisnih del omogočila spreminjanje ponudb gradbincev po roku za predložitev ponudb.

Direktor ne odgovarja

Medtem ko smo o pritožbah na razpise Strabaga veliko pisali (Jelko Gros jih je v primeru Planice obtožil povzročitve 330 tisočakov škode državi), ostaja gradbeno-prevozniška družba Dagta iz Šaleške doline neznanka. Zakaj se je podjetje z 800.000 evri prihodka leta 2013 odločilo za pritožbe za stokrat večji posel, za katerega nima nikakršnih referenc, lahko le ugibamo. Ali je z zavlačevanjem postopka želelo kupiti čas komu drugemu, smo želeli preveriti pri direktorju Gorazdu Arliću, a nam obljubljenega telefonskega klica ni vrnil.