Zmagovalna vrtnica je elitna skrižana čajevka 'Honoré de Balzac'

Udeleženci Dneva vrtnic vsako leto s posebno strastjo glasujejo za najlepšo vrtnico.

Objavljeno
14. junij 2014 22.22
Matjaž Mastnak, Nedelo
Matjaž Mastnak, Nedelo
V petek zvečer so se v Arboretumu Volčji Potok enajstič zapored srečali ljubitelji vrtnic na Slovenskem dnevu vrtnic. Rožni večer je bil v znamenju bližajoče se nevihte, a je vseeno približno sto udeležencev z vseh koncev Slovenijo počakalo do konca pripravljenega programa.

Po vsebinski plati se je letošnji rožni večer ukvarjal z do narave prijaznimi sredstvi za ohranjanje zdravja pri vrtnicah in predstavitvijo najslavnejših vrtnic sveta. Te izbira članstvo Svetovne zveze vrtničarskih društev in v Arboretumu so poskrbeli, da so od letos vse na ogled v njihovem rožnem vrtu.

Udeleženci vsako leto s posebno strastjo glasujejo za najlepšo vrtnico. Letos so izbirali med vrtnicami, ki posajene v arboretskem rozariju. Tu je nastal zanimiv zaplet. S tremi glasovi prednosti pred sorto 'Prešeren' je na tajnih volitvah zmagala 'Princesse de Monaco'. Kljub temu monaška princesa ni najlepša vrtnica Arboretuma. Modri so staknili glave in ugotovili, da je bila vrtnica posajena pod napačnim imenom in da je roža, ki so ji navdušenci podelili največ glasov, v resnici 'Honoré de Balzac'. Zmagovalka je elitna skrižana čajevka, ki jo je v svetovno zakladnico vrtnic leta 1997 prispeval francoski žlahtnitelj Alain Meilland.

Nagovore z glasbenimi točkami Neže Drobnič Bogataj je organizator speljal pred dežjem. Ko se je ulilo, so se obiskovalci pod paviljonskim nadstreškom in šotorom posvetili pogovorom in si nazdravili z rožnim napitkom. Vreme ni pokvarilo prijetnega razpoloženja med cvetočimi vrtnicami, se je pa prireditev zaradi njega končala malo prej.