Znana vpisna mesta na srednjih šolah

Bo manjše število vpisnih mest na gimnazijah povečalo zanimanje za vpis na poklicne in strokovne šole?

Objavljeno
22. januar 2013 16.45
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – V razpisu za vpis v srednje šole za šolsko leto 2013/2014, ki je danes izšel samo v elektronski obliki, je skupaj razpisanih več mest kot lani, vendar jih je v gimnazijah manj. Za 22.759 vpisnih mest (lani 22.023) bo kandidiralo 17.640 devetošolcev, približno toliko kot lani.

V programih splošnih in strokovnih gimnazij se je število vpisnih mest v primerjavi z lanskim šolskim letom zmanjšalo za 449. Skupaj je bilo razpisanih 7185, lani 7634 in predlani 7967 mest. V splošnih gimnazijah je letos razpisanih 5752 mest (lani 6061), od tega v zasebnih šolah 454 (lani 455). V programih strokovnih gimnazij pa bo 1433 mest (lani 1573).

Šole bodo lahko zaprosile za dodatne oddelke

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) pojasnjujejo, da so število razpisanih mest v splošne in strokovne gimnazije nekoliko zmanjšali, »kar je trend zadnjih let«. Navajajo, da je bilo lani vpisanih 445 dijakov manj, kot je bilo razpisanih mest. Zato se število teh po njihovem mnenju ni bistveno zmanjšalo. Dodajajo pa, da če bo zanimanje za vpis v gimnazije, ki bodo imele razpisanih manj mest od predloga, veliko, bodo šole MIZKŠ lahko zaprosile za odobritev dodatnih oddelkov, o čemer se bo potem ministrstvo odločalo ob upoštevanju celotne srednješolske mreže po državi. Pravijo še, da števila mest v nobeni gimnaziji ne povečujejo glede na število oddelkov letošnjega prvega letnika, kar velja za javne in zasebne srednje šole.

V programih srednjega strokovnega oziroma tehniškega izobraževanja bo na voljo 8756 mest (lani 8462). V programih nižjega poklicnega izobraževanja je MIZKŠ razpisal 624 mest (lani 656). Skoraj za tisoč pa se je povečalo število mest v programih srednjega poklicnega izobraževanja, na voljo jih bo 6194.

Spodbujanje deficitarnih in redkih poklicev

Na ministrstvu pojasnjujejo, da razpis namenja največ pozornosti poklicnemu in strokovnemu izobraževanju, saj šolam omogoča vpis v večino programov, za katere so predlagale razmestitev prostih mest. Šole se bodo lahko po končanem prijavnem postopku same odločile, katere poklicne programe bodo glede na število prijav izvajale. Na MIZKŠ pravijo, da so tako prisluhnili tudi argumentom ravnateljev in gospodarstva. Pri tem bodo šole spodbujali predvsem pri programih za deficitarne in redke poklice, za katere kažeta veliko zanimanje tudi gospodarstvo in lokalno okolje, še pravijo na ministrstvu.

Predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Fani Al-Mansour meni, da je razpis naravnan k željam poklicnih in strokovnih šol, da kljub pomanjkanju interesa za mlade lahko razpišejo programe, za katere so verificirane, njihovi učitelji pa imajo strokovno znanje in veščine. Do zdaj so namreč šole s področij gradbeništva, strojništva in podobne razpisale po tri oddelke z 28 mesti, dejansko pa so vpisale samo en oddelek dijakov, ker poklicno izobraževanje ni »in« in delo ni več vrednota. Ugotavlja, da ministrstvo tudi ni tako strogo poseglo v omejitve vpisa v 17 gimnazij.

Manj vpisa tudi v gimnazijah, ki so v preteklih letih imele omejeni vpis

Med gimnazijami, ki bodo imele za oddelek manj dijakov, pa so tudi take, ki so morale vpis omejevati, denimo Gimnazija Ledina (letos 168 mest, lani 196). Manj vpisa bo tudi v Gimnaziji Šentvid, Gimnaziji Novo mesto, Gimnaziji Ptuj, na Ekonomski gimnaziji in srednji šoli Radovljica pa ne bo več gimnazijskega oddelka. Na Ekonomski srednji šoli Ljubljana pa so poleg treh oddelkov ekonomskih tehnikov ohranili en oddelek gimnazije (od treh), enega pa je ministrsvo »preselilo« na Srednjo ekonomsko šolo v Ljubljani. Na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani, na kateri je ministrstvo želelo povečati vpis, pa število vpisnih mest ostaja enako kot lani.