Dijaki letošnje splošne mature najuspešnejši doslej

V spomladanskem roku je maturo opravilo 89,7 odstotkov kandidatov.

Objavljeno
13. julij 2015 11.26
Preizkusna matura na gimnaziji Vič v Ljubljani, 2. marca 2015
Ka. B., Delo.si, STA
Ka. B., Delo.si, STA

Ljubljana - Državni izpitni center (RIC) in ministrstvo za izobraževanje sta predstavila rezultate splošne in poklicne mature, ki so jo dijaki opravljali v maju in juniju. Gimnazijci so preko spleta sicer ob 5. uri zjutraj že lahko preverili, kako uspešni so bili na spomladanskem roku, rezultate poklicne mature pa so dijaki izvedeli že prejšnji teden.

Splošno maturo je v spomladanskem izpitnem roku opravljalo 7030 kandidatov, poklicno maturo pa 8086. Letos je delež kandidatov z uspešno opravljeno splošno maturo najvišji od začetka izvajanja mature, saj znaša 89,7 odstotka. Zlatih maturantov, ki so dosegli 30 do 34 točk, je bilo letos 320, lani 284. Vseh 34 točk je doseglo 16 kandidatov. »Uspeh je posledica dobre priprave maturantov, dela učiteljev, zunanjih ocenjevalcev in izpitnih komisij,« je povedala ministrica Maja Makovec Brenčič.

Delež uspešno opravljene poklicne mature je primerljiv s preteklimi in znaša 89,9 odstotka. Na spomladanski rok se je prijavilo 11.093 kandidatov iz 152 srednjih šol oziroma izobraževalnih ustanov, kar je 63 kandidatov manj kot lani.

Tisti kandidati, ki splošne mature v spomladanskem roku niso opravili ali pa jo nameravajo prvič opravljati v jesenskem roku, se morajo na jesenski rok prijaviti najpozneje do torka.