Žnidaršič matiral Komunalo

Imenovanje direktorja: kdo bo v ponedeljek zastopal podjetje: nadzornik, odvetnik ali nesojeni novi direktor?

Objavljeno
17. november 2017 20.15
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Trbovlje - Trboveljska Komunala je v kolapsu. Mandat dosedanjemu direktorju Milanu Žnidaršiču je potekel včeraj, sklep nadzornikov (NS) o imenovanju Jožeta Pustoslemška za novega direktorja je z Žnidaršičevo tožbo proti Komunali oziroma s sodbo ničen, občina pa hoče zamenjati NS, ki zaradi obstrukcije ni operativen. Kdo bo torej v ponedeljek sedel na vroč komunalski stol?

Mnenj o tem, kdo to sploh sme storiti, je toliko, kolikor je vpletenih strani. Vse pa se strinjajo, da je Žnidaršič s tožbo proti »svojemu« podjetju povlekel briljantno potezo. Pri tem Komunale ni zastopal Žnidaršiču nenaklonjeni prvi nadzornik Iztok Hribovšek, kot določa zakon, temveč odvetnik Sašo Ostrožnik, ki mu je Žnidaršič kot direktor že pred leti izdal generalno pooblastilo za zastopanje Komunale. Pred sodiščem sta obe strani sklep NS pripoznali kot ničen, s tem, da sta se vnaprej odpovedali pritožbi, pa je sodba na podlagi pripoznave postala pravnomočna in izvršljiva. Hribovšku so ostale le kazenske ovadbe in tožbe, ki jih v teh dneh vlaga. »Tretje« mnenje smo iskali pri Rajku Pirnatu, profesorju pravne fakultete, ki meni: »Če pritožba na sodbo ni možna, Komunala [s potekom mandata Žnidaršiču] nima več direktorja. NS mora nemudoma brez razpisa imenovati v. d. direktorja, ki bo vodil Komunalo do konca ponovljenega postopka imenovanja direktorja.«

Bo Pustoslemšek prišel v službo?

Pustoslemšek, nesojeni novi direktor Komunale, ki se je po sklepu NS Komunale o imenovanju s »starim« delodajalcem sporazumno razšel, je pred dnevi napovedal, da pride v ponedeljek v službo v Komunalo. Včeraj tega ni želel ne potrditi ne zanikati. »Obglavljeno« podjetje po zakonu sicer zastopa NS. V trboveljskem primeru je to Hribovšek, glede na pooblastilo pa bi bil to, ugibajo nekateri, lahko tudi Ostrožnik.

A Hribovška in NS želi občinsko vodstvo čim prej zamenjati. Županja Jasna Gabrič je občinskim svetnikom predlagala, da bi bilo »najbolj moralno, korektno in etično nadaljevati postopek izbire direktorja z novim NS«. Županja je pripravljena zamenjati tudi Zorana Gračnerja, ki ga je sama imenovala v NS. Občinski svet je vanj imenoval tri člane, dva sta predstavnika delavcev. Gabričeva je tudi Komunalo pozvala, naj imenuje nova predstavnika.

A v največjih strankah vlada razkol. SMC županjin predlog podpira, SD je bila že doslej brezpogojno za Žnidaršiča, saj je njen član, Borut Dolanc pa v imenu SDS predlogu nasprotuje, ker »da je postopek za imenovanje direktorja končan«, in obsoja »manipulacije, interpretacije in zavajanja s strani predstavnikov Komunale v fazi izbire direktorja«. V SDS menijo, da mora zaradi domnevnih kaznivih dejanj v Komunali, povezanih z imenovanjem direktorja, položaj rešiti aktualni NS, ki je zadeve že predal sodišču.