Znova poginila dva lipicanca, vzrok še neznan

Rezultatov analiz krme še ni, vsaj glede marčne zastrupitve lipicancev pa kaže, da je ni povzročilo seno.

Objavljeno
21. julij 2011 09.37
Posodobljeno
21. julij 2011 09.42
Erna Strniša, Delo.si
Erna Strniša, Delo.si

Lipica - Iz Kobilarne Lipica so javnost obvestili, da je ponovno zbolelo pet lipicancev, od katerih sta dva poginila, stanje ostalih treh pa se je že normaliziralo. Živali so imele enake simptome kot marca, ko je zbolelo dvanajst konj, štirje so takrat poginili. Vodstvo kobilarne je o poginu obvestilo policijo, pristojne inšpekcijske službe in veterinarsko upravo.

Na Policijski upravi Koper so nam potrdili, da so v torek dobili obvestilo o poginu dveh konj, kriminalisti pa trenutno še zbirajo informacije. Na kobilarno smo zato naslovili vprašanje, kako da je javnost za pogin izvedela z zamudo.

»Ob izrednem pojavu obolelosti konj je bila naša prva prioriteta, da smo zagotovili vse potrebno za veterinarsko oskrbo konj ter pristojnim organom, ki smo jih o dogodku nemudoma obvestili, zagotovili nemoteno delo pri odvzemu vzorcev in diagnostiki obolenj,« odgovarja direktor kobilarne Tomi Rumpf. Javnost lahko po njegovih besedah o izrednih situacijah kredibilno informirajo šele, ko razpolagajo z verodostojnimi podatki.

»Ko se je pokazalo, da sta bila ob obolenju življenjsko ogrožena le dva od petih obolelih žrebcev in ko se je zdravstveno stanje ostalih treh konj začelo izboljševati, je bil to tudi razlog smo o dogajanju v kobilarni obvestili javnost,« je še povedal Rumpf. Dejal je tudi, da so nad dogodkom pretreseni in ga obžalujejo, prepričani pa so, da bodo vzrok ugotovili dovolj kmalu.

Majo Simoneti, predsednico sveta Kobilarne Lipica, pa smo, glede na to, da gre za ponavljajoče dogajanje, povprašali o morebitnih ukrepih proti vodstvu oziroma direktorju. Kot nam je povedala, gre za podobno situacijo kot marca, v Lipici so podali ustrezne prijave, stekle so ustrezne analize. »Imam zagotovilo, da je bilo narejeno vse potrebno, obveščeni inšpekcija in policija, vzorci odvzeti,« je povedala. Pisnih informacij sicer člani sveta še nimajo. 

Krma v glavnem neoporečna

Po mogočih razlogih za pogin smo povprašali Franca Batiča z ljubljanske Biotehniške fakultete, ki je vodil analizo sestave krme že ob marčnem poginu. Povedal je, da so šele v torek popoldne v analizo dobili dve bali sena, tako da o zadnjih dogodkih še ne more govoriti. O rezultatih analize, ki so se je lotili po poginih marca, pa je povedal, da so v krmi tu in tam našli ostanke strupenih rastlin, a v taki količini, kot jih najdemo na večini travnikov pri nas. Prisotnosti strupa lupanina, ki naj bi ga v telesnih tekočinah konjev odkril Zavod za zdavstveno varstvo Maribor, pa niso našli.

Batič nam je pojasnil, da se sam ukvarja predvsem z botanično sestavo krme, za to, kaj ugotovitve pomenijo za prehrano konj, pa nas je napotil na Antona Vengušta z Veterinarske fakultete. Ta je pojasnil, da med prejšnjo analizo v krmi niso našli ničesar, kar bi lahko povzročile hude zdravstvene težave oziroma pogin lipcancev. Ugotovitve so že posredovali tudi veterinarski inšpekciji in v Lipico. Glede torkovih dogodkov pa je povedal, da zadnjega izvida z Biotehniške fakultete še ni dobil, prihajajo pa tudi še novi vzorci, tako da ugotovitev še ne more podati.

Težave v Lipici v zadnjih letih:

- leta 2002 je zbolelo 18 lipicancev, trije so poginili
- leta 2008 je zbolelo šest lipicancev, dva sta poginila
- marca letos je zbolelo dvanajst živali, štiri so poginile