Zavod za zaposlovanje toži svoje zaposlene

ZRSZ zaradi preplačanih plač toži 553 zaposlenih, v vrednosti 2,19 milijona evrov bruto.

Objavljeno
28. januar 2014 14.22
Posodobljeno
28. januar 2014 15.32
bsa/viator
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Zaradi prehoda na nov plačilni sistem 1. avgusta 2008 je po ocenah inšpektorata za javni sektor prišlo do izplačila preveč izplačanih plač v javnem sektorju.

Samo na Zavodu RS za zaposlovanje (ZRSZ) so do danes zato vložili 553 tožb zoper svoje zaposlene. Z njimi želijo izterjati vračilo preplačanih plač, kot pravijo, v višini 2,19 milijona evrov bruto. Poslali so tudi 82 dogovorov o vračilu plače nekdanjim javnim uslužbencem.

K znesku 2,19 milijona evrov je treba prišteti še materialne stroške, povezane z vložitvijo tožb, je dejala pravnica z zavoda Tina Logar.

Za nepravilnosti pri prehodu v nov plačni sistem na zavodu so po oceni predstavnikov zavoda, med njimi generalne direktorice Zlatke Srdoč Majer, odgovorni tudi predstavniki ministrstva za delo, ki da so opustili dolžno nadzorstvo in z zlorabo položaja niso zagotovili odprave vseh nepravilnosti pri vseh proračunskih uporabnikih in pri vseh zaposlenih, kot je zahteval sklep vlade z dne 15. april 2010.

Zavod je zato minuli teden pristojnim organom posredoval naznanitev suma kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, oškodovanja javnih sredstev in nevestnega dela v službi zoper ministrico za delo Anjo Kopač Mrak, direktorico direktorata za zaposlovanje in trg dela na ministrstvu Damjano Košir ter njenega namestnika Zorana Kotolenka.

Zavod sklepal škodljive pogodbe

Zavod je po besedah pravnice Logar pregledal vse aktivne pogodbe z zunanjimi izvajalci in ugotovili, da jih je bilo veliko škodljivih. Med njimi tudi najemna pogodba s Hypo Leasingom in pogodba s Slovenijalesom o zagotavljanju obratovanja poslovnih prostorov. Zavod je v času med 1. januarjem 2009 in 31. decembrom lani porabil 1,62 milijona evrov.

Prvo pogodbo so že odpovedali, a je zaradi spornih določb odpoved najema pod vprašajem, druge pa, ker njene določbe govorijo o evropskih sredstvih, ni mogoče razvezati do 1. aprila 2015.

Kot je povedala Logarjeva, je podoben primer sklenitev najemne pogodbe s podjetjem Dolnov za prostore območne službe zavoda v Kranju, ki se je iz lastnih prostorov preselila v najemniške. Stroški slednjih so med 1. majem 2011 in 21. decembrom 2012 dosegli 455.874 evrov.

Ministrstvo za delo je lani izvedlo izredno revizijo poslovanja zavoda - finančno poslovanje, vodenje postopkov javnega naročanja in materialni stroški. Nobeden od pristojnih inšpektoratov, ki so bili vključeni v postopek, v času nadzora ni odkril nobenih zakonitosti ali nepravilnosti, je dejal Robert Rajšter iz službe za zaposlovanje na zavodu.

***

Inšpektorat zahteva, da zoper svoje zaposlene (medicinske sestre v enotah intenzivne terapije) vložijo tožbe tudi v UKC Ljubljana. V sindikatu so ogorčeni, zato vlado in inšpektorat pozivajo, naj »takoj prenehajo z nerazumnimi zahtevami«.