Župan bi ga odpustil, a ne ve, kako

Slovenjgraški svetniki Boštjana Temnikerja ne bodo »ukinili«.

Objavljeno
12. oktober 2017 21.39
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Slovenj Gradec – Boštjan Temniker je po izbruhu afere s prodajo občinskega parkirišča še vedno zaposlen v slovenjgraški občinski upravi. Župan Andrej Čas se je znašel v zagati, kako ga odsloviti, ker je Temniker snedel besedo o sporazumni prekinitvi delovnega razmerja. 

Županu je spodletel poskus, da bi se od svojega svetovalca, ki ga je zaposlil na zaupanje za čas svojega mandata, poslovil s pomočjo občinskih svetnikov. Predlagal jim je spremembo občinskega odloka, ki bi mu omogočila, da delovno mesto svetovalca preprosto ukine. Tako bi nastal poslovni razlog, na podlagi katerega bi Temnikerju odpovedal pogodbo o zaposlitvi. A večina občinskih svetnikov ni hotela slišati, da bi to odgovornost prevalil nanje. »Občinski svet ne najema in odpušča zaposlenih v občinski upravi. Župan ga je sam najel. Sam naj ga tudi odpusti,« je povedal svetnik Boris Raj.

Sporazumna odpoved ni več mogoča

Prekinitev Temnikerjeva delovnega razmerja iz poslovnega razloga bi bila za občino najhitrejša in najcenejša pot, da se ga znebijo. »Morda je nenavadno, da se odločamo za takšno pot, a sporazumna odpoved preprosto ni mogoča, če se ena stran z njo ne strinja. Iz krivdnih razlogov ga pa tudi ne moremo odpustiti, saj mu krivde za sum zlorabe položaja še nismo dokazali,« je dejal župan Andrej Čas, ki se v tem primeru boji tožbe delavca na sodišču, kjer bi spor skoraj zagotovo dobil.

Boštjan Temniker ni pojasnil, zakaj se z županom ni več pripravljen sporazumno raziti. Neuradno zato, ker je prepričan, da bi tako priznal krivdo, čeprav mu še ni dokazana. Ostal bi tudi brez odpravnine v višini ene mesečne plače (2461 evrov) in drugih pravic, ki bi mu pripadle. 

Na sporno ravnanje občinskega uslužbenca pri prodaji občinskega parkirišča je opozoril občan, ki je prav tako želel kupiti parkirišče, a je bil v postopkih prodaje proti občinskemu uslužbencu neuspešen. Vse občinske projekte in posle, v katere je bil kakor koli vpleten, pregleduje nadzorni odbor občine. Pod drobnogledom je tudi sporni posel z občinskim zemljiščem. Mnogi so prepričani, da bi moral župan iz moralnih in etičnih razlogov proti Temnikerju sprožiti disciplinski postopek in izreči opomin, čeprav ga ta ne bi stal zaposlitve. »Problem je, ker zakonodajalec omogoča zaposlitev na zaupanje, ne omogoča pa odpovedi delovnega razmerja zaradi porušenega zaupanja,« je sklenil župan, ki se je v tem primeru samoovadil protikorupcijski komisiji.