Župan: Dovolj je bilo politike

S pol manj svetniki v občini Loška dolina do 74.000 evrov prihranka.

Objavljeno
21. oktober 2016 23.22
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Stari trg pri Ložu – V občini Loška dolina bodo za polovico zmanjšali število članov občinskega sveta, tako da bodo na prihodnjih lokalnih volitvah čez dve leti vanj volili sedem svetnikov in ne 14 kot doslej. Poleg tega prehajajo s proporcionalnega na večinski volilni sistem.

Statut, ki omogoča pol manjši občinski svet, so že sprejeli, uvedbo večinskega volilnega sistema pa je podprlo deset svetnikov (NSi, SDS, Desus in obe listi), svetnika SMC sta glasovala proti, svetnika SD pa sta se vzdržala. Župan Janez Komidar (NSi) je za Delo povedal, da so se za večinski sistem odločili, ker so volivci zahtevali, da bodo volili kandidate in ne več političnih strank in list. »V tako majhni občini, kjer se vsi poznamo, želijo imeti ljudje neposreden vpliv na izvolitev občinskega svetnika. Zdaj bodo lahko volili tiste, ki jim resnično zaupajo,« je povedal Komidar, ki pravi, da so imeli pri volitvah po proporcionalnem sistemu največ težav starejši, ki preferenčnega glasu ne poznajo oziroma ga niso uporabili. Komidar je prepričan, da bo občina z zmanjšanjem števila svetnikov v štiriletnem mandatu prihranila do 64.000 evrov, še 10.000 pa, ker ji ne bo treba plačevati dotacij političnim strankam (glede na število občinskih svetnikov), saj bodo ljudje zagotovo volili posameznike, ki niso obremenjeni s politiko, ampak je njihov edini cilj razvoj občine. »Denar bomo raje namenili za naložbe. Dovolj je bilo politike, na vrsti so ljudje,« je napovedal župan.

Predpis ni kršen, ker ga ni, vendar...

Opozicijski svetnik SMC Milan Jurkovič je povedal, da so desne stranke poskušale večinski volilni sistem uvesti že v prejšnjih mandatih. »Prepričan sem, da so s spremembo statuta onemogočili manjše liste, da dobijo sedež v prihodnji sestavi občinskega sveta,« pravi Jurkovič. Na ministrstvu za javno upravo so za Delo povedali, da ima občinski svet pravico sam določiti število članov, a to ne sme biti manjše od sedem in ne večje od 45, ministrstvo za lokalno samoupravo pa v zvezi s tem ne daje navodil. Zakon o lokalnih volitvah je leta 1993 sicer velikost občinskega sveta vezal na število prebivalcev, a je to veljalo le za volitve leta 1994. Sedem svetnikov imajo praviloma v občinah z največ dva tisoč prebivalci. »Občina Loška dolina ima po zadnjih podatkih 3857 prebivalcev in med podobno velikimi občinami ob zmanjšanju števila svetnikov za polovico ne bo izstopala. Prebivalstveno primerljive občine Majšperk, Črenšovci, Markovci, Tišina in Mozirje imajo namreč od 11 do 15 svetnikov,« je povedal vodja službe za lokalno samoupravo na ministrstvu za javno upravo dr. Roman Lavtar.