Župan Fištravec razrešil šefa Civilne zaščite

Andrej Verlič pravi, da ni bil samo začasni poveljnik, kot trdijo na občini.

Objavljeno
18. maj 2015 21.04
Andrej Verlič na sodišču, 11.2.2014, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor

Maribor – Nekdanji Kanglerjev podžupan Andrej Verlič po dobrem letu ni več poveljnik Civilne zaščite. To funkcijo od 15. maja opravlja Aleš Ciringer, kot razlog za zamenjavo pa na mariborski občini navajajo racionalizacijo in optimizacijo.

»Najbolje, da oni povedo, kaj so in kaj niso mislili,« je dejal Andrej Verlič in nas za več informacij napotil na Mestno občino Maribor (MOM). »Čakam visoko priznanje, ki ga bom prihodnji teden dobil iz rok župana,« je dejal. Pravi, da ne ve, zakaj točno gre, in da se bo pustil presenetiti, predvideva pa, da je povezano z njegovim udejstvovanjem v Civilni zaščiti (CZ). To je mogoče sklepati tudi iz občinskega pojasnila: »Vodstvo MOM se gospodu Andreju Verliču zahvaljuje za odlično opravljeno delo.«

Verlič funkcije ni opravljal poklicno, plačevali so ga po uredbi o nadomestilu plače in povračilih stroškov med opravljanjem nalog zaščite, reševanja in pomoči. A sam pravi, da za svoje delo ni prejel niti centa, saj mu niso uredili statusa, in trdi, da za poveljnika ni bil imenovan začasno, kot so zapisali v občinskem sporočilu za javnost. Tega so z MOM poslali kmalu zatem, ko smo nekateri mediji službo za odnose z javnostjo začeli spraševati glede razrešitve.

Po naših informacijah se je župan Verliču za sodelovanje zahvalil kar po pošti, zdaj že bivši šef CZ pa je bil nad takšno razrešitvijo presenečen, čeprav se zdi, da jo je celo pričakoval: »Jaz bi tako moral nekaj narediti, če oni ne bi.« O tem, ali ima razrešitev ozadje, Verlič, tudi predsednik sveta zavoda Narodnega doma Maribor, ni hotel špekulirati: »Bomo videli, stvari se hitro postavijo na svoje mesto.«

Sum sprejemanja daril

»Preverjali smo ureditev CZ po drugih občinah, kjer se je izkazalo, da je poveljnik večinoma hkrati tudi zaposlen v upravi,« so sporočili z MOM. Tako je bilo tudi v Mariboru, saj je bil dolgoletni poveljnik Slobodan Stojanović tudi vodja Službe za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje na MOM.

»Zaradi racionalizacije in optimizacije smo se odločili za ponovno vzpostavitev takšnega sistema,« pravijo na MOM. Od 15. maja je tako poveljnik Aleš Ciringer, tudi vodja občinske Službe za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje.

Imenovanje Verliča za poveljnika CZ je aprila lani dvignilo precej prahu; zlasti zato, ker proti njemu na sodišču teče postopek zaradi suma sprejemanja daril za nezakonito posredovanje. Županu Andreju Fištravcu se to ni zdelo problematično, saj mu je Verliča priporočil poveljnik Stojanović.