Župan Globočnik si hoče podrediti krajevne skupnosti

Svetniki za uskladitve radovljiškega statuta z zakonodajo, župan za dodatne spremembe. V KS zavrnili njegov predlog.

Objavljeno
09. april 2014 10.25
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Radovljica – Radovljiški župan Ciril Globočnik bo na današnji seji občinskega sveta predlagal ukinitev odbora krajevnih skupnosti (KS). Spremeniti hoče sestavo in način imenovanja odbora, čemur so se predsedniki KS odločno uprli.

Statutarno-pravna komisija je dobila nalogo, da občinski statut in poslovnik občinskega sveta najprej uskladi z zakonodajo, je dejal predsednik odbora Matija Žiberna in dodal, da so pripravili predlog, ki bo omogočal boljše delo občinskega sveta.

Čeprav so svetniki komisiji naložili dvofazni postopek sprememb statuta in poslovnika (najprej uskladitev z zakonodajo) bo župan Ciril Globočnik že na današnji seji predlagal nekatere popravke, ki bi spadali v drugo fazo. Vodja županovega kabineta Manca Šetina Miklič pravi, da pričakujejo, da bodo »v razpravi o osnutkih podane tudi pripombe, ki sledijo ugotovitvam iz prakse, in ne le tiste, ki se nanašajo na uskladitev z zakonodajo. Če jih bo statutarno-pravna komisija upoštevala pri pripravi predlogov, ni nujno, da bodo potrebne še druge spremembe statuta in poslovnika«.

Predvidoma bi jih obravnavali na majski seji

Med svetniki tudi tokrat ni veliko podpore za dodatne vsebinske spremembe, zato je malo možnosti, da bodo županovi predlogi sprememb statuta dobili potrebno dvotretjinsko podporo. Poskusi za spremembe so se pojavljali že v času županovanja Janka Stuška, vendar so vsakokrat propadli. Statut so sprejeli leta 1999 in ga leta 2000 dopolnili.

Župan hoče zmanjšati število stalnih delovnih teles občinskega sveta, namesto sedanjega odbora KS pa bo predlagal sedemčlanski odbor za krajevno samoupravo (štirje člani bi bili iz občinskega sveta in trije iz svetov krajevnih skupnosti). Takšen predlog je bil usklajen na predstavitvi pravne ureditve vloge in položaja KS že novembra lani, pravi Šetina Mikličeva. »Župan noče močnega odbora KS, ki ga sestavlja 12 predsednikov KS v občini, zato bi si ga rad podredil in iz njega naredil politični odbor,« je po ponedeljkovi soglasni zavrnitvi županovega predloga za spremembo odbora KS dejal Brane Fajfar, edini od predsednikov KS, ki je tudi občinski svetnik.

Lani jeseni je propadel zadnji poskus za spremembo statuta občine. Predlog je tedaj pripravil predsednik statutarno-pravne komisije Matija Žiberna, čeprav soglasja o predlogu na komisiji niso dosegli. Trije člani so tedaj zahtevali Žibernov odstop. »Dogovorili smo se, da bomo delo nadaljevali,« je dejal Žiberna. Zavrnil je, da bi bil njegov lanski poskus sprememb statuta vračanje usluge za imenovanje na mesto direktorja Komunale. »To so le govorice,« je še dodal Žiberna.