Župan je hotel nadzirati policiste

Kastelic je v senat za pritožbe zoper policiste imenoval kar samega sebe in nato nenadoma odstopil.

Objavljeno
26. julij 2012 17.26
*lindic* Trebnje
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Ljubljana, Trebnje - Trebanjski župan Alojzij Kastelic je hotel nadzirati policiste, zato je decembra lani kar samega sebe imenoval za predstavnika javnosti v senatih za reševanje pritožb zoper policiste, s čimer si je prislužil še eno prijavo na komisijo za preprečevanje korupcije (KPK).

Po nedavnem razkritju, da je bil prvi mož trebanjske občine zaradi treh kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja prejšnji mesec pravnomočno obsojen na sedem mesecev zapora, s preizkusno dobo enega leta, je v javnost pricurljala informacija o njegovi novi kršitvi občinskih predpisov.

Imenovanje Alojzija Kastelica je bilo izvedeno mimo statuta in poslovnika

V skladu z zakonom o policiji ter pravilnikom o reševanju protožb, minister za notranje zadeve imenuje člane senata - predstavnike javnosti, ki sodelujejo pri reševanju pritožb nad delom policistev na regionalni ravni, in sicer na predlog lokalnih skupnosti z območja posamezne policijske uprave. Toda imenovanje Alojzija Kastelica je bilo izvedeno mimo statuta in poslovnika občinskega sveta, saj bi morala občinska komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja najprej pozvati vse liste in politične stranke, da ji posredujejo svoje predloge kandidatov, nato izoblikovati sklep in ga posredovati v odločanje občinskemu svetu, a se to ni zgodilo.

Namesto ustaljene prakse je namreč trebanjski župan na Ministrstvo za notranje zadeve - Sektor za pritožbe zoper policijo za predstavnika javnosti za to odgovorno delo predlagal kar samega sebe, čeprav o njegovi kandidaturi občinski svetniki sploh niso odločali. Naš sogovornik, ki ne želi biti imenovan, je za Delo povedal, da gre za dodatno sporno ravnanje njihovega župana, saj ravno policisti iz novomeške policijske uprave zoper njega vodijo še nekaj predkazenskih postopkov.

Župan ni sodeloval na nobeni seji senata

Na Klemenčičevi protikorupcijski komisiji so nam potrdili, da so prijavo zoper Kastelica prejeli, ter »da je primer v zaključni fazi«. Župan Kastelic je včeraj za Delo povedal, da mu je njegova pravnica lani pokazala dopis ministrstva, s čimer so občino pozvali, da naj imenujejo enega svojega predstavnika v senat. »Na moje vprašanje, ali sem tudi jaz lahko predstavnik, mi je pravnica odgovorila, da lahko, zato sem ji rekel, da naj kar mene napiše. Potem pa se je izkazalo, da ni čisto tako,« je svoje zmoto slišno pretresen za Delo pojasnil Kastelic.

Na ministrstvu za notranje zadevo so za Delo pojasnili, da je bil župan Kastelic 2. aprila letos imenovan za člana senata za dobo štirih let, in sicer od 1. maja letos do 30. aprila 2016., vendar ni sodeloval na nobeni seji senata. Skladno z določili pravilnika o reševanju pritožb je 4. junija zaprosil za razrešitev iz »osebnih razlogov«. Sedem dni zatem je Kastelica Okrajno sodišče v Trebnjem spoznalo za krivega zlorabe uradnega položaja.