Župan Jurkošek nezakonito zadolžil občino Štore

Ministrstvo za finance je po objavi v Delu ugotovilo, da so pogodbe za nakup Alminega doma za občino škodljive.

Objavljeno
25. marec 2014 19.21
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje

Štore – Ministrstvo za finance je po objavi v Delu, da so v Štorah na sumljiv način najeli posojila za nakup Alminega doma na Svetini, pregledalo zadnje posojilne pogodbe, s katerimi se je občina zadolžila za dodatnih 330.000 evrov.

Ugotovili so, da so pogodbe za občino škodljive. Zadevo so predali računskemu sodišču in Komisiji za preprečevanje korupcije, več pa, kot pravijo, ne morejo narediti. Prijave na tožilstvo (še) ni.

V pristojnih ustanovah smo neuradno izvedeli, da bi največ lahko naredilo tožilstvo, ki se sicer z občino Štore oziroma njenima nekdanjima zaposlenima že ukvarja. Na celjskem okrožnem sodišču se namreč zaradi goljufij, pranja denarja in ponarejanja listin zagovarjata bivši župan Franc Jazbec in uslužbenka Irenca Ocvirk. Zaradi poslov, ki jih je pred leti imela občina s podjetjem Stanka Zakelška, ki je prav tako v sodnem postopku, je imela občina skoraj tri leta blokiran račun.

Občina »prebila« zakonsko mejo zadolženosti

Prav na bremena iz preteklosti je pri najnovejšem posojilu opozorilo tudi finančno ministrstvo: »Občina Štore je zaradi jamstev, ki jih je v preteklih letih v nasprotju z zakonom dala zasebnemu podjetju, že več let prezadolžena in ima velike težave s poravnavanjem svojih obveznosti. Leta 2013 so njene obveznosti presegale dovoljeno zadolžitev za 316.000 evrov, letos pa za 313.000. Kljub temu se je občina pravkar na novo zadolžila za skupaj 330.000 evrov. Iz prejetih pogodb je razvidno, da so posojilo najeti po zelo visokih, oderuških obrestnih merah, poleg tega so vse tri zadolžitve protipravne. Z novimi obveznostmi bo občina za skoraj 400.000 evrov presegla zakonsko dovoljeno kvoto zadolženosti.«

Popolnoma mimo zakonov in pravil

Kot smo v Delu že poročali, občina ministrstva za finance ni prosila za soglasje za zadolžitev, čeprav bi morala. Župan Miran Jurkošek je povedal, da so vedeli, da bi bil odgovor ministrstva negativen in so iskali rešitev drugje.

Kratkoročno posojilo so v Štorah dobili pri podjetjih Vodovod-Kanalizacija, ki je v večinski lasti Mestne občine Celje, lastnice pa so še občine Dobrna, Štore in Vojnik, ter pri družbi pooblaščenki Železar Štore. Pogodbi z obema podjetjema, v skupni vrednosti 130.000 evrov, sta nezakoniti, so ugotovili na ministrstvu, saj bi občina kratkoročno posojilo lahko najela le pri državni zakladnici.

Nezakonita je tudi pogodba z NDK Darka Klariča, ker občina za to posojilo v višini 200.000 evrov ni dobila soglasja ministrstva. Na ministrstvu pravijo, da je ta pogodba nična. Pogodbi z Železar Štore in NDK Darka Klariča sta tudi protipravni, ker sta najeti pri zasebnih podjetjih, kjer se občina ne sme zadolževati. Na podobno protipraven način sta se pri zasebnih podjetjih zadolžili še občina Gornji Petrovci in občina Komenda, pravijo na ministrstvu za finance.

Kazni morda sploh ne bo

Ne glede na to, da so pogodbe protipravne, nezakonite in celo nične, to ne pomeni, da takoj sledijo kakršne koli sankcije oziroma popravljalni ukrepi. Ministrstvo je napovedalo le, da bo o kršitvah opozorilo občino in njen nadzorni odbor, o protipravnih in negospodarnih zadolžitvah pa bodo obvestili računsko sodišče in Komisijo za preprečevanje korupcije. Obe ustanovi sta že sporočili, da zadeve za zdaj ne moreta komentirati, saj z njo nista seznanjeni.

Na računskem sodišču so povedali, da lahko poslovanje posamezne občine pregledujejo v revizijskem postopku, poslovanje štorske občine pa za zdaj ni v reviziji. In še po reviziji lahko občini naložijo le popravljalne ukrepe, ki jih predlagajo glede na stanje občine.

Zakon o financiranju občin in pravilnik o postopkih zadolževanja občin sankcij za take primere, kot je štorski, ne predvidevata.