Župan Kramar napenja vse sile za lokal

Župan Franc Kramar kljub pomislekom o korupciji od občine pričakuje priznanje vlaganj v občinski lokal, ki ga najema od leta 1989.

Objavljeno
19. november 2013 17.05
Bar Kramar v Bohinju
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Bohinjska Bistrica – Bohinjski župan Franc Kramar bo znova poskusil, da mu občina kot najemniku občinskega lokala na obali Bohinjskega jezera prizna za 120.000 evrov vlaganj v objekt od leta 1989. Po umiku predloga pred več kot mesecem dni bodo svetniki zdaj o njem razpravljali na četrtkovi seji. Vsi se s predlogom ne strinjajo, ker da gre pri tem lahko za korupcijo.

Krajevna skupnost Stara Fužina je Francu Kramarju oddala v najem lokal na obali Bohinjskega jezera leta 1989 in mu ga dovolila obnoviti. Najemna pogodba je veljala do konca leta 2010 in je med drugim določala, da »vse vgrajene nepremičnine postanejo po izteku pogodbe last najemodajalca«. Neposredno pred koncem veljavnosti pa so podpisali še šesti aneks k osnovni pogodbi ter z njim določili, da se »... vložek najemojemalcev lahko prizna kot solastniški delež na najeti nepremičnini«. Aneks je v imenu občine, ki jo je vodil Kramar, takrat podpisal podžupan Jože Sodja, kot najemnica pa žena Franca Kramarja, Aleksandra Kramar.

Z aneksom so poleg tega določili, da se najemno razmerje med občino in Aleksandro Kramar podaljša do dokončne rešitve denacionalizacijskega zahtevka za objekt. Nadzorni odbor občine je že lani ugotovil, da z novim podpisnikom (županovo ženo Aleksandro) konflikt interesov ni odpravljen, poleg tega bi občina lahko premoženje oddala v najem le za določen čas (največ pet let), oddaja za nedoločeno obdobje (čas do dokončanja denacionalizacije) pa »ni v skladu z veljavno zakonodajo«. Aprila letos je bila denacionalizacija končana, niti občina niti najemnica pa takrat nista ugotovili, da se je veljavnost pogodbe iztekla. Zdaj odvetnica občine Bohinj Erika Šlibar Mulej ugotavlja, da lastnik (občina) en mesec po izteku najemne pogodbe ni zahteval izpraznitve prostorov, zato se na podlagi zakona o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih prizna, da je pogodba sklenjena za nedoločen čas.

Zelo občutljiv primer

Komisija za preprečevanje korupcije je župana opozorila na »izjemno občutljivost« primera in predlagali so ustrezno transparentnost postopkov. Kljub temu se občinski svetnici Matildi Arh županovo ravnanje zdi sporno in je skupaj s še štirimi svetniki predlagala, naj občinski svet namesto o predlogu za priznanje vlaganj v objekt razpravlja o predlogu za objavo razpisa za oddajo objekta ob jezeru v najem. Opozorila je še, da je za lokal ob jezeru občina od leta 2010 na leto prejela po 4000 evrov najemnine, kar je po njenem mnenju malo za edini lokal na eni najbolj zanimivih in obiskanih lokacij. V letih pred tem je najemnina znašala komaj manj kot 700 evrov na leto, pri čemer ima samo okrepčevalnica več kot 110 kvadratnih metrov površine. Za primerjavo: Aleksandra Kramar ima v najemu še en občinski lokal z 61 kvadratnimi metri v domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici in zanj po ugotovitvah nadzornega odbora občine na mesec plačuje 490 evrov najemnine ali skoraj 6000 evrov na leto.

Župan Franc Kramar predloga svetnikov in pomislekov glede lokala ni hotel komentirati, povedal je le, da se je iz postopka izločil in za vodenje pooblastil podžupana. Pravi, da se ne namerava udeležiti niti seje sveta pri točki dnevnega reda, v okviru katere bodo govorili o lokalu. Povedal je le, da mu vlaganja lahko prizna ali občina (občinski svet) ali sodišče. Dejal je še, da se je za občinski svet in politično reševanje vprašanja odločil, da bi občini prihranil sodne stroške.