Župan: Nismo asfaltirali zasebnih dvorišč

Občina Bistrica ob Sotli bo morala zaradi ugotovljenih nepravilnosti vrniti evropska sredstva, ki so jih dobili za obnovo cest.

Objavljeno
06. marec 2015 09.29
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Bistrica ob Sotli − Občina mora zaradi nepravilnosti pri izvedbi projekta Obnova cest Sv. Križ vrniti vseh 294.000 evrov, ki jih je pridobila na evropskih razpisih. Občinski proračun znaša le 1,9 milijona evrov, župan pa je prepričan, da bodo denar po sodni poti dobili nazaj.

Ugotovljene nepravilnosti se začnejo že pri vrednosti projekta. Pogoj iz javnega razpisa je bil, da mora vrednost operacije znašati najmanj 600.000 evrov. Obnova cest, ki vodijo do cerkve na hribu, je z davkom stala dobrih 350.000 evrov. Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je ugotovila še, da je bila skupna dolžina obnovljenih cest veliko manjša od predvidenih 5,4 kilometra, da občina ni pridobila projektne dokumentacije za izdelavo investicijskega programa, za izvedbo javnega naročila gradnje in za izvedbo obnove cest. Poleg tega so ugotovili še, da so bila v gradbenih situacijah obračunana, z nadzora potrjena in iz občine plačana dela, ki sploh niso bila izvedena.

Kot so sporočili s službe vlade, so na podlagi ugotovljenih nepravilnosti odločili, da projekt ni upravičen do sofinanciranja, in občini izrekli ukrep o vračilu vseh sredstev; brez davka gre za 294.000 evrov. Denar zdaj od občine terja ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvo za finance pa bo od prejetega denarja 149.000 evrov vrnilo evropski komisiji.

Razočarani župan

Po naših informacijah je bil župan Franjo Debelak obveščen, da mora projekt spremeniti oziroma da je bilo v njem nekaj narobe. Debelak je dejal, da so dobili začasno vmesno poročilo: »Nanj smo odgovorili, potem pa ni s službe vlade ali z ministrstva prispelo ničesar več pisnega.« Debelak ne priznava nobene očitane nepravilnosti. Glede projektne dokumentacije se brani z argumentom, da če je bilo kar koli narobe z njo, jim denarja ne bi smeli odobriti.

Ker so obnovo cest prijavili na razpis, ki je zahteval vrednost najmanj 600.000 evrov, porabili pa so skoraj pol manj, se postavlja vprašanje, ali niso projekta prijavili na napačen razpis. Župan odgovarja, da so delali z dobrimi nameni: »Na javnem razpisu smo dobili nižje ponudbe. Ministrstvo smo spraševali, kaj naj storimo, pa so nam odgovorili, da nižjih ponudb ne smemo zavrniti.«

Očitek službe vlade, da so obnovili manj cest, kot je bilo predvideno, hkrati pa so bila plačana dela, ki sploh niso bila izvedena, so nekateri razumeli, da so ob obnovi cest uredili še nekaj domačih dvorišč. Debelak je to ostro zavrnil: »Nobenega domačega dvorišča nismo asfaltirali. Vse, kar je bilo zapisano v projektu, je bilo narejeno. So pa bila dodatna dela nujna zaradi slabega vremena.« Nadzornik službe vlade vendarle ni našel 5,4 kilometra obnovljenih cest. Župan ima tudi na to odgovor: »Nekaj razlike je, vendar je odstopanje manjše od treh odstotkov.«

Nadaljevanje na sodišču?

Debelak je trdno prepričan, da so vse naredili prav: »Notranja revizija je pokazala, da je bilo vse v redu. Ko pa je prišel nadzornik službe vlade, ni dovolil, da bi bil kot župan navzoč pri nadzoru. Vse je bilo zelo površno. Morda celo namenoma, da bi pridobili denar nazaj.« Debelak je še dejal, da niso upoštevali nobenega argumenta občine, in dodal, da so se pri projektu zgledovali po nekaterih drugih občinah, ki so imele popolnoma enak primer, pa jim denarja ni bilo treba vračati. Na vprašanje, katere občine natančno so to, je odgovoril: »Nočem drugih občin spravljati v težave.«

V proračunu, ki so ga prejšnji mesec prvič obravnavali, denarja za vračilo ni. Debelak je dejal, da so šele 31. decembra izvedeli, da bo občina denar morala vrniti, 6. januarja so o tem dobili elektronsko sporočilo, dva dni kasneje redno pošto. Za vračilo se bo občina morala zadolžiti, župan pa ugotavlja, da bodo pravico najverjetneje morali iskati na sodišču: »Čez dve leti bomo to dobili nazaj, ker imamo prav. To zagotavljata občinska uprava in nadzor.« Služba vlade zagotavlja drugače.