Župana Rokavca bo zaradi mostu še bolela glava

Nepredvidena dela. Konstrukcija premostitvenega objekta čez Savo povsem dotrajana. Dodatne stroške mora po pogodbi plačati litijska občina.

Objavljeno
02. maj 2016 22.35
Most
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Litija, Jevnica – Litijska občina je na razpisu izbrala sevniško podjetje Rafael za obnovo lesenega mostu čez Savo v Jevnici in z njim podpisala pogodbo za dobrih 90.000 evrov. A ko so delavci odprli vozišče in videli, da je konstrukcija povsem dotrajana, so gradbišče zapustili.

Z vprašanjem, ali namerava gradbeno podjetje sploh nadaljevati obnovo, smo se najprej obrnili na direktorico podjetja Rafael Marijo Možina, a ni hotela dajati nobenih izjav, temveč nas je napotila na litijsko občino. V dobrih devetdeset tisoč evrov vredni pogodbi, ki je bila med izvajalcem in občino kot investitorjem podpisana v začetku leta, je določeno, da morajo biti dela končana v 45 dneh po uvedbi v delo oziroma do sredine maja, kar pa se zagotovo ne bo zgodilo.

Prenova na koncu petkrat dražja?

Litijski župan Franci Rokavec je za Delo povedal, da je pooblaščeno podjetje s pomočjo ultrazvoka opravilo pregled lesene konstrukcije, predvsem vozlišč, kjer se prečni in vzdolžni elementi stikajo. »Zdaj čakamo na rezultate pregleda. Ko bo povsem jasno, koliko vozlišč bo treba zamenjati, projektant pa bo pripravil še način zamenjave, bodo dela nadaljevali,« je povedal Rokavec, ki napoveduje, da bo most »povsem obnovljen najkasneje do konca junija«. Na vprašanje Dela, ali bo občina privolila v podražitev projekta, je Rokavec odgovoril, da se to lahko zgodi, če bodo razlogi upravičeni. »Podjetje Rafael je strokovno usposobljeno in ima reference, saj jih v nasprotnem primeru ne bi izbrali,« je pojasnil Rokavec.

V ljubljanskem podjetju IKB, kjer so po ogledu mostu že decembra lani pripravili strokovno mnenje o dotrajanem mostu, je Brane Batistič povedal, da bo 90.000 evrov verjetno premalo za temeljito obnovo objekta, saj je most v precej slabšem stanju, kakor je kazalo, preden so delavci odprli povozno površino. Po naših neuradnih informacijah bo občina za obnovo mostu potrebovala okoli pol milijona evrov, poleg tega mostu letos še ne bo mogoče odpreti. Naš vir pravi, da je problem to, ker prečnih nosilcev, ki so pritrjeni na konstrukcijo mostu, ni mogoče zamenjati oziroma bi bil velik gradbeni izziv, kako to izvesti, ne da bi lesena konstrukcija na nosilnih jeklenih vrveh zgrmela v reko.

Po pogodbi razliko plačajo v Litiji

Če bo prenova res toliko dražja, nad občino Litija kot damoklejev meč visi oktobra lani podpisana pogodba s sosednjo občino Dol pri Ljubljani, ki je solastnica mostu čez Savo. V pogodbi je določeno, da sanacija ne bo stala več kot 130.000 evrov z DDV in da bodo v Dolu prispevali največ 65.000 evrov. V primeru večjih stroškov se je Rokavec zavezal, da bo vse plačala Litija, kar pa bo za občino, ki ima več kot 17 milijonov dolga in je imela konec lanskega leta še 6,8 milijona evrov dolga do dobaviteljev, velik zalogaj. Dolski župan Janez Tekavc je za Delo povedal, da je litijska občina s pogodbo zagotovila, da bo izvedla sanacijo mostu, zato od nje pričakuje, da bo projekt tudi uspešno pripeljala h koncu. Na vprašanje, ali bodo v primeru tako hude podražitve plačali del nepredvidenih stroškov, je Tekavc odgovoril, da je na jesenskem zboru občanov v Jevnici litijski župan jasno povedal, da bodo sami plačali te stroške, če bodo nastali. »Prepričan sem, da vedo, v kaj so se spustili, zato pričakujem, da bo Rokavec besedo tudi držal.«