Župana Škufco je sodišče spoznalo za nedolžnega

Na oprostilno sodbo zoper župana občine Žužemberk Franca Škufco se bo okrožna državna tožilka pritožila

Objavljeno
20. april 2013 22.30
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Novo mesto, Žužemberk - Žužemberški župan Franc Škufca je za spletno Delo napovedal, da bo po prejetju pisne razsodbe novomeškega okrajnega sodišča razmislil o prijavi zoper občinskega svetnika Jožeta Zupančiča, ki ga je po nedolžnem prijavil ponarejanja listin ter zlorabe uradnega položaja. Tudi okrožna državna tožilka ne bo mirovala.

Okrajno sodišče v Novem mestu je namreč prejšnji teden razsodilo, da prvi mož te suhokrajinske občine ni kriv dejanj, ki so mu bila očitana.

Škufca naj bi po vnaprejšnjem dogovoru in brez izvedbe javnega naročanja pred šestimi leti gradbena dela za vkop 20 kilovoltnega (kV) električnega kabla v industrijski coni Sejmišče v Žužemberku v dolžini 300 metrov oddal novomeški družbi CGP, ki je dela opravila in izdala račun za dobrih 87.000 evrov, pri čemer naj bi župan odredil vpis lažnih podatkov. Škufca je ves čas trdil, da je občina najprej izvedla javno naročilo, in sicer najprej z naročilnico za 6000 evrov (mala vrednost) in kasneje, ko se je izkazalo, da bo naložba dražja, z javnim razpisom za dobrih 70.000 evrov. Med tremi ponudniki so nato izbrali podjetje CGP. Državna revizijska komisija, ki je postopek javnega naročanja preverjala novembra leta 2007 nepravilnosti ni odkrila. Dve leti kasneje je spet preverjala postopek istega javnega naročanja, a tudi takrat ni odkrila ničesar spornega, zato prekrškovnega postopka zoper Škufco ni uvedla.

»Vesel sem, da je sodišče na podlagi vseh dokazov odločilo, da nisem kriv,« je za spletno Delo povedal Škufca, ki se je o svoji nedolžnosti izrekel že tudi oktobra lani na predobravnalnem naroku.

Toda z oprostilno sodbo sodišča zgodba za Škufco še ni čisto končana. Okrožna državna tožilka Renata Brodarič Trentel je že napovedala pritožbo na višje sodišče. Zmotilo jo je namreč dejstvo, da so dela že potekala, ko so se na občini odločili za objavo javnega razpisa in nato izbrali podjetje CGP, ki je gradbena dela med tem že opravljalo.