Župani bodo največ iztržili od Černačevega obiska

Prvi dan vladnega obiska na Notranjskem...

Objavljeno
22. januar 2013 21.16
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Cerkniški župan Marko Rupar ima po prvem dnevu obiska vlade na Notranjskem v rokah protokol o graditvi dveh krožišč in obvoznice, ki ga je podpisal tudi minister za infrastrukturo in promet Zvone Černač. Ostali župani pa bodo podobnega dobili juti.

Vladni obisk na Notranjskem so danes začeli predsednik vlade Janez Janša ter nekateri ministri. Janeza Janšo in državnega sekretarja Uroša Rožiča je direktor Jošt Rupnik seznanil z odličnim poslovanjem družbe Ydria Motors. Ta je v stoodstotni nemški lasti, je nosilec razvoja za belo tehniko za celotni koncer EBM-PAST, na leto pa proizvede 13 milijonov motorjev za belo tehniko.

Kriza se v podjetju skoraj ni odrazila, ves čas zaposlujejo več kot 500 ljudi, v poslovnem letu, ki se pri njih izteče marca, pa bodo dosegli načrtovanih 64 milijonov evrov prihodkov od prodaje. S tem bodo realizacijo leta 2011 presegli za od sedem do deset odstotkov. »Impresivno! Ogromno vlagajo v razvoj,« je po obisku dejal državni sekretar Rožič, »recept ne samo za Notranjsko, temveč za celo Slovenijo in za marsikaterega domačega lastnika.« Sicer pa so predstavniki podjetja izpostavili previsoko obdavčenost dela, potrebo po spremembi delovno-pravne zakonodaje in ovire v poslovnem okolju, zlasti odnos nekaterih ustanov do podjetja.

Ministra Žiga Turka so v Loški dolini dodatno seznanili s svojim predlogom upravljanja gradu Snežnik, ki so ga na ministrstvo poslali že lani. Domačini predlagajo, da bi grad s pristavami, v katere sta država in Evropa vložili več kot pet milijonov evrov, pristave pa so še vedno nedokončane in prazne, prešel v občinsko last, svoj predlog pa so tudi finančno utemeljili. Predlog je ostal brez odziva, tudi včeraj pa od ministra, kot je povedal Matjaž Žnidaršič iz občinskega zavoda Grad Snežnik, niso dobili konkretnega odgovora.

Jutri bo najbolj zaposlen minister Zvone Černač. Šrotokole za mestne obvoznice bo z župani podpisal še v Postojni, Pivki in Ilirski Bistrici. Obvoznice bodo gradili zaradi povečanja pretočnosti prometa, saj avtocesta ne bo zgrajena še nekaj let. Ker je že uvrščena v finančno perspektivo 2007-2013, in bo zato morala biti dokončana leta 2015, je pojasnil minister, bo prva na vrsti ilirskobistriška, v prostor in v postopke za pridobitev gradbenega dovoljenja za prvo fazo je že umeščena tudi pivška, vendar bodo vse obvoznice, razen bistriške še morali uvrstiti za financiranje v obdobju do leta 2020.

V Postojni in Ilirski Bistrici bo minister Černač podpisal tudi pogodbe o prenosu nekaj nekdanjih vojaških stanovanj v občinsko last, v Ilirski Bistrici pa tudi o prenosu športnega centra in drugih nekdanjih vojaških nepremičnin.

Srečanje ministrov z župani in gospodarstveniki, poslanci in državnimi svetniki bo v Cerknici ob 16.30, predsednik Janša ter ministra Franc Bogovič in Zvone Černač pa se bosta pred podobnim poslušalstvom srečala v Ilirski Bistrici ob 17. uri. Nekateri direktorji so že napovedali kritike zaradi togega trga delovne sile in o nekonkurenčnosti gospodarstva, ki jo povzroča predraga delovna sila. »Lesarji« pa bodo na predstavnike države naslovili očitek, da v državi lesa še vedno nismo prepoznali kot materiala prihodnosti.