Župani kličejo Košoroka

Zaradi napovedi odpuščanj v Teš v Šaleški dolini ponovno sklicujejo občinske svete

Objavljeno
19. marec 2016 18.17
Brane Piano
Brane Piano
Velenje - »V času odločanja za gradnjo bloka 6 Termoelektrarni Šoštanj (Teš) so odgovorni obljubljali 3500 delovnih mest za naslednjih 40 let. Odločitve Holdinga slovenske elektrarne (HSE) v zadnjem času pa kažejo, da so ključne zaveze HSE padle v vodo oziroma niso izpolnjene,« sporočajo župani treh občin Šaleške doline.

Posledice čutijo zaposleni v Teš in v Premogovniku Velenje (PV). Zato so župani Velenja, Šoštaja in Šmartnega ob Paki Bojan Kontič, Darko Menih in Janko Kopušar ponovno sklicali ta teden zaradi neudeležbe odgovornih iz energetike odpovedano skupno zasedanje treh občinskih svetov. Želijo namreč, da jim pojasnijo, kakšne načrte imajo z odkopavanjem premoga v Šaleški dolini, s proizvodnjo električne energije v termoelektrarni ter z od tega odvisnimi delovnimi mesti.

Povod za sklic skupne izredne seje, ki bo v sredo v Šoštanju, je napoved odpuščanja delavcev v Teš, ki mu sicer sindikat in svet delavcev nasprotujeta in sta direktorju Armanu Koritniku napovedala pogajanja in arbitražo.

Kot pravijo župani, s povabilom odgovornih na skupno zasedanje ne gre za vmešavanje politike v vodenje gospodarske družbe, temveč za poziv HSE-ju, da izpolni svoje obljube, da bo sodeloval z lokalnimi skupnostmi in skupaj z njimi reševal okoljske težave in načrtoval trajnostni razvoj proizvodnje električne energije. V Šaleški dolini ugotavljajo, da sedaj ni tako.

V Šoštanju zato v sredo vabijo ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga Marka Jazbeca, vodstva HSE, PV in Teš, vodstvo Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije ter sindikate in svet delavcev PV in Teš.