Župani o usodi reševalnega centra

Denarja za NMP je na Koroškem dovolj, izvajalci pa zaradi njega sprti

Objavljeno
10. februar 2016 19.39
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Slovenj Gradec – Koroški župani bodo v torek po večmesečni razpravi končno odločili, na kakšen način bo njihov skupni javni zavod Zdravstveno-reševalni center Koroške (ZRCK) po novem pravilniku vpet v nujno medicinsko pomoč v regiji. Najskrajnejša možnost je ukinitev zavoda.

Na Koroškem, ki je z delovanjem zdravstveno-reševalnega centra posebnost v slovenskem prostoru, zaman čakajo na navodila iz Ljubljane, kako naj ravnajo v tej zadevi. Dušanka Petrič z ministrstva za zdravje predlaga, da se dogovorijo sami. »A odločitev mora biti enotna. Denarja za nujno medicinsko pomoč je v regiji dovolj. Več ga ne bo.« Petričeva je opozorila, da so napačna tudi pričakovanja nekaterih, da bi zaradi ZRCK spreminjali pravilnik o NMP.

»Smo izobraženi in znamo delati. Imamo tudi opremo,« zagotavlja direktorica ZRCK Marijana Kašnik, ki je konec januarja le dobila soglasje za opravljanje dejavnosti, z vsemi štirimi zdravstvenimi domovi na Koroškem pa podpisala enoletne pogodbe o sodelovanju. Na vprašanje, kakšna je njihova skupna vrednost, Kašnikova ni odgovorila. Doslej je iz regijskega kolača za NMP, v katerem je bilo lani 2,8 milijona evrov, dobila 1,4 milijona evrov, koroški zdravstveni domovi pa le sredstva za pripravljenost in dežurno službo.

Z delom ZRCK so najbolj zadovoljni v Mežiški dolini, najmanj pa v Mislinjski dolini. V Radljah ob Dravi pravijo, da je NMP dobro organizirana, ogorčeni pa so, kako malo denarja dobijo od sredstev za NMP v regiji.