Župani za razrešitev direktorja Ceroda

V Sevnici že pišejo zahtevo za odstop kazensko ovadenega direktorja Alojza Turka.

Objavljeno
02. april 2014 20.27
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Novo mesto – V sevniški občini bodo zahtevo za razrešitev kazensko ovadenega direktorja novomeškega podjetja Cerod Alojza Turka v prihodnjih dneh naslovili na nadzorni svet družbe. Krški župan Miran Stanko je za Delo napovedal, da bodo v tej posavski občini pobudo sosedov gotovo podprli.

Kazenska ovadba novomeških kriminalistov proti Turku se nanaša na kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in oškodovanja javnih finančnih sredstev. Družbo Cerod, ki jo je pred leti ustanovilo 15 dolenjskih, posavskih in belokrajinskih občin z namenom skupnega reševanja obdelave in odlaganja odpadkov na Leskovcu, je njen prvi mož osumljen oškodovanja v višini 2,3 milijona evrov.

Turk na bolniškem staležu

Turka smo včeraj hoteli vprašati, na kaj konkretno se ovadba nanaša in ali namerava odstopiti, a je na bolniškem dopustu. Novembra lan je za Delo povedal, da gre verjetno za pogodbi, ki ju je že pred leti sklenil s Papir servisom za odvoz odpadkov na obdelavo v Lenart in za najem stroja za mehansko obdelavo odpadkov na deponiji v Leskovcu, o čemer je razpravljal tudi nadzorni svet, a takrat nepravilnosti menda ni odkril. Takrat je izjavil, da so prijavo napisale osebe, ki bi rade preprečile izvedbo evropskega projekta Cerod 2.

Župani kritični

»Glede na to, da je direktor Ceroda osumljen oškodovanja družbe, ki jo vodi, bi bilo korektno, da se takoj umakne s položaja,« meni Miran Stanko in dodaja, da so Turka že več let opozarjali na nepravilnosti, ki se dogajajo v Cerodu. Moti jih tudi nekorekten odnos do članic (občin) Ceroda iz Posavja in Bele Krajine, saj po njihovem mnenju težko pridobijo prave informacije. Stanko je prepričan, da je pri vodenju projektov čutiti uveljavljanje nekaterih, ne pa demokratičnega odnosa, v katerem bi vsi lahko vplivali na odločitve.

Vložena kazenska ovadba je bila očitno le kaplja čez rob v različnih odnosih med vodstvom Ceroda na eni strani in nekaterimi vodstvi občin na drugi. Da mora Turk oditi s položaja, je prepričan tudi nekdanji krški župan in okoljski minister ter aktualni predsednik SLS Franc Bogovič. »Direktor mora vsem družbenicam dokazati, da navedbe iz kazenske ovadbe ne držijo. Pojasniti mora tudi, zakaj so nastali očitani stroški,« pravi črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič. »Pri teh zadevah imam visoke moralno-etične standarde. Menim, da bi moral odstopiti, vendar bi pred tako zahtevo želel biti bolj podrobno seznanjen o vsebini kazenske ovadbe,« je dejal metliški župan Darko Zevnik. Župan občine Dolenjske Toplice Jože Muhič pa pravi, da Turku ni treba odstopiti, saj vložena kazenska ovadba še ne pomeni, da mu je krivda dokazana.

Kazenska ovadba v zaključni fazi

Na novomeškem okrožnem državnem tožilstvu so za Delo pojasnili, da je kazenska ovadba v zaključni fazi preučevanja in bo vložena na novomeško okrožno sodišče. Ker je to obsežen spis, bo državni tožilec na sodišču vložil zahtevo za preiskavo.