Županom se račun s smetmi v Novem mestu ne bo izšel

Do postavitve obrata za obdelavo bi občine odpadke balirale. Arso: To ni mogoče.

Objavljeno
23. september 2015 23.52
Albin Kregar
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Novo mesto – Svojo nedavno­ napoved, da bodo do izgradnje manjšega obrata za mehansko­ biološko obdelavo odpadkov­ (obrat MBO) po 1. januarju­ smeti balirali in jih začasno skladiščili na Leskovcu, bo novomeški župan Gregor Macedoni zelo težko uresničil. Na Arsu namreč pravijo, da je kaj takega nedopustno in v nasprotju z okoljskimi predpisi.

Kljub jasnemu odklonilnemu stališču Arsa je včeraj 15 dolenjskih, posavskih in belokrajnskih županov potrdilo tako gradnjo obrata MBO kot baliranje mešanih komunalnih odpadkov in začasno skladiščenje na Leskovcu. Omenjene občine so letos odstopile od načrtovane gradnje obrata MBO v centru za ravnanje z odpadki na Leskovcu,­ ker je bil projekt, ocenjen na 32 milijonov evrov, predimenzioniran in odločno predrag.

V nasprotju s predpisi

Novomeški župan Gregor Macedoni je pred kratkim napovedal gradnjo obrata MBO, ki bo občine stal skoraj štirikrat manj, 8,8 milijona evrov, po njegovih besedah pa bi ga uredili prihodnje leto. Ker bo treba z novim letom skladno z okoljskimi predpisi pred odlaganjem odpadkov na deponijo te mehansko in biološko obdelati, je Macedoni kot možno rešitev za čas do izgradnje obrata MBO napovedal baliranje mešanih smeti v neprepustno folijo in skladiščenje na deponiji. A sodeč po odgovorih z Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso) tega ne bo mogel storiti.

Na vprašanje Dela, ali je z vidika okoljskih predpisov načrt novomeškega župana sploh uresničljiv, je Verica Vogrinčič odgovorila, da ni. Za baliranje odpadkov si mora upravljavec deponije, torej novomeško podjetje Cerod, pridobiti okoljevarstveno dovoljenje oziroma bi moralo zaprositi za njegovo spremembo, pri čemer je Verica Vogrinčič pojasnila, da uredba o odlagališčih odpadkov jasno določa, da je treba mešane komunalne odpadke mehansko-biološko obdelati pred odložitvijo na deponijo. »Baliranje mešanih komunalnih odpadkov brez predhodne obdelave je v nasprotju s 6. členom uredbe o odlagališčih odpadkov,« je povedala.

Čeprav na okoljskem ministrstvu pravijo, da bi bilo izjemoma mogoče začasno skladiščiti neobdelane odpadke na deponiji, za največ štiri mesece, to v novomeškem primeru ne velja. Izjema je namreč mogoča le, če odpadkov ne bi mogli obdelati v nobenem drugem obratu MBO, Novemu mestu pa že ves čas ponujajo obdelavo v Krškem.

»V ozadju zgodbe Kostak«

Če skladiščenje smeti na deponiji ne bo mogoče, v. d. direktorja Ceroda Albin Kregar pravi, da bodo z javnim razpisom izbrali zunanjega izvajalca, ki bo vozil smeti na obrat MBO. Na deponiji Leskovec zdaj odlagajo odpadke 161.000 prebivalcev iz 15 občin, samo še do konca leta pa bodo na dolenjsko deponijo lahko odlagali smeti še iz koprske, logaške in idrijske občine. Direktor komunale v krškem podjetju Kostak Jože Leskovar je povedal, da lahko na njihov obrat MBO brez težav sprejmejo vseh 25.000 ton odpadkov, kolikor jih na leto zberejo na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju.

»Ves čas sem zatrjeval, da je v ozadju vse zgodbe Kostak. Mene so rušili na vsakem koraku, celo v Brusnicah in okoliških vaseh jim deponija nič več ne smrdi,« je nekdanji novomeški župan Alojz Muhič za Delo komentiral najnovejše dogajanje okrog deponije ­Leskovec. Pravi, da je njegova ekipa imela dober namen zgraditi obrat MBO z zmogljivostjo več kot 40.000 ton na leto, s čimer bi zaradi relativne bližine lahko tržili storitve tudi na Hrvaškem. Prepričan je, da obrata MBO na deponiji Leskovec nikoli ne bodo postavili, ampak bodo smeti romale v obdelavo naravnost v Kostak.

Deponije bo treba zapreti

Ker jim bo konec leta potekla veljavnost okoljevarstvenih dovoljenj, bodo upravljavci komunalnih deponij morali prenehati odlagati smeti na deponijah Dobrava (Ormož), Kovor (Tržič) in Sežana. Na Arsu so pojasnili, da bodo zapiralna dela predvidoma začeli v začetku prihodnjega leta, kar so potrdili tudi upravljavci deponij. Kam bodo vozili smeti na obdelavo, se občine še niso odločile.

Deponije komunalnih odpadkov Špaja dolina v grosupeljski občini verjetno ne bo treba zapreti, čeprav jim bo prav tako konec leta poteklo okoljevarstveno dovoljenje. Na Arsu so pojasnili, da jih je Komunalno podjetje Grosuplje zaprosilo za podaljšanje veljavnosti tega dovoljenja, saj imajo še dovolj neizkoriščenega prostora. Hkrati nameravajo zvišati in razširiti obstoječo deponijo.