Županov svetovalec zlorabil položaj

Na sporni nakup občinskega parkirišča je opozoril občan, ki naj bi bil v postopkih prodaje proti občinskemu uslužbencu nemočen.

Objavljeno
06. september 2017 22.38
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Slovenj Gradec – Nad visokim uslužbencem Mestne občine Slovenj Gradec visi sum, da je z nakupom občinskega premoženja zlorabil položaj in notranje informacije. Ali je to res, bo presodila Komisija za preprečevanje korupcije, do takrat pa Boštjan Temniker ostaja svetovalec župana. 

»Čeprav je moje zaupanje do njega porušeno, ne bom sprejemal prenagljenih ukrepov, pač pa bom počakal na mnenje Komisije za preprečevanje korupcije,« je po izbruhu afere, v katero je vpleten njegov najtesnejši sodelavec, izjavil slovenjgraški župan Andrej Čas. Ta je sicer pri podpisovanju pogodbe o nakupu občinskega parkirišča pred poslovno stavbo na Glavnem trgu 44 opazil, da je kupec njegov uslužbenec. Pred podpisom pogodbe je poklical pravnika Saša Blatešiča in direktorico občinske uprave Vesno Kozlar, da bi preveril, ali je posel zakonit. »Prepričali so me, da lahko pogodbo podpišem,« je povedal župan.

Svetovalec se ne čuti krivega

Boštjan Temniker oziroma njegovo podjetje Psilos je tako postalo lastnik dveh tretjin parkirišča pred stavbo na Glavnem trgu 44 (tretjino so prodali fizični osebi), za katerega nakup se je zanimal tudi Marko Omar Al Hiasat, ki je lastnik kletnih prostorov, nadstropja in mansarde. »Bil sem prvi, ki sem izkazal interes za nakup parkirišča in sprožil postopek, na koncu pa si ga je s pretkanim manevrom in zlorabo informacij prilastilo podjetje v lasti županovega svetovalca,« je dejal Al Hiasat, ki pričakuje, da bo občina postopek prodaje zaradi nezakonitosti ponovila. 

Boštjan Temniker vse očitke na svoj račun zavrača. »Nakup sem opravil transparentno. Če bi ga želel skriti, bi v mojem imenu parkirišče kupil kdo drug.« Na vprašanje, kakšni interesi so ga vodili pri nakupu, je odgovoril: »Na naslovu Glavni trg 44 sem lastnik pritličja stavbe. Kupil sem jo z najemnikom vred, brez kakršnih koli zapletov, od Marka Omarja Al Hiasata. Zapleti so nastali kasneje.« Temniker je prepričan, da dejstvo, da je v službi županov svetovalec, ni vzrok, da ne bi smel v svojem zasebnem življenju nič delati. Prepričan je, da so med njim in Al Hiasatom nastala le osebna nesoglasja, in obžaluje, da jih je ta izkoristil za politične igrice.

Pod drobnogled vsi posli

Sašo Blatešič, vodja referata za občinsko premoženje in gospodarske javne službe na mestni občini, je zatrdil, da so postopek prodaje vodili v skladu z zakonodajo, prizadetemu občanu Al Hiasatu pa je očital, da se ni odzival na njihova povabila na sestanke, na katere so vabili vse etažne lastnike. Al Hiasat se sprašuje, zakaj je bil na sestankih tudi Temniker, čeprav takrat po njegovih trditvah ni bil lastnik nobenega dela stavbe na tej lokaciji in torej tudi s parcelami ob tem naslovu ni imel nikakršne povezave.   Mestni svetniki, ki so prodajo parkirišča na delu seje, zaprti za javnost, podprli, ne da bi vedeli, kdo je kupec, so zahtevali, naj nadzorni svet občine do konca leta pregleda vse posle in projekte, v katere je bil tako ali drugače vpleten županov svetovalec Boštjan Temniker. »Tega pregleda se veselim. Upam, da ga bodo čim prej opravili,« je sklenil Temniker.