Županova sodna nočna mora

Obravnava je bila spet prestavljena na zahtevo ministrstva za gospodarstvo, ki od Bistrice ob Sotli zahteva vračilo evropskih sredstev.

Objavljeno
12. maj 2016 22.06
press*Franjo Debelak
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Bistrica ob Sotli – Spor med ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) in občino Bistrica ob Sotli še vedno ni dobil epiloga. Po treh letih od obnove cest Svetega Križa in po predlanski zahtevi po vračilu evropskih sredstev nista sprti strani stopili niti pred sodnika. Tudi včeraj je bila obravnava prestavljena na zahtevo MGRT.

Zakaj ministrstvo vztrajno prestavlja obravnave, nam niso sporočili. »To je kot nočna mora. Ne morem verjeti, da smo zaradi take stvari na sodišču,« je ob tem povedal župan Franjo Debelak.

Nepravilnosti pri projektu

Zgodba sega v leto 2013, ko je občina za projekt obnove cest Svetega Križa pridobila evropska sredstva. Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je kasneje ugotovila številne nepravilnosti. Občina ni zadostila že prvemu pogoju razpisa oziroma poziva glede vrednosti projekta. Ta bi namreč moral znašati najmanj 600.000 evrov, v Bistrici ob Sotli pa so ceste obnovili za dobrih 350.000 evrov.

Ugotovili so še, da so jih obnovili 5,4 kilometra manj, kot je bilo zapisano v projektu, da ni bilo ustrezne dokumentacije ter še, da so bila v nadzoru potrjena dela, ki sploh niso bila opravljena, občina pa jih je tudi plačala.

Kriva tudi država?

Država je na podlagi ugotovljenih nepravilnosti od občine konec decembra 2014 zahtevala vračilo 346.236 evrov, za prav toliko denarja zdaj MGRT toži Bistrico ob Sotli. Za občino, ki bo imela letos v proračunu zgolj 1,5 milijona evrov prihodkov, je to ogromen znesek, o katerem pa je Debelak prepričan, da ga MGRT ne bo iztožil.

Debelak je ponovno opozoril, da je država vedela za vse, od nižje vrednosti projekta naprej: »Država je podpisala pogodbo za takšno vrednost. Če smo že krivi, smo krivi občina in ministrstvo.« Župan ne razume, kako je lahko prva kontrola projekta na terenu pokazala, da je z njim vse v redu, pri drugi pa je bilo vse narobe: »Ugotovili so tudi primanjkljaj v višini 70.000 evrov. Dejstvo pa je, da podatki o dolžini kategoriziranih javnih cest niso bili pravilni. Ampak to je še iz časa prejšnjega župana.« Edino ta del bi bili v Bistrici pripravljeni poravnati.

Po Debelakovih besedah je bil do zdaj samo en tak javni poziv, da bi država predpisovala najnižjo vrednost projekta. To je bil prav ta, na katerega se je prijavila Bistrica ob Sotli. »Kasneje kaj takega niso več objavili, ker so videli, da je neumno. Poleg tega nismo edina občina, ki je za manj denarja končala projekt, pa razen nas nobene ne preganjajo na sodišču,« je sklenil Debelak. Tudi tokrat ni povedal, katere občine bi se tudi morale znajti na zatožni klopi.