Fištravcu še ni uspelo sestaviti trdne koalicije

Socialni demokrati nasprotujejo tržni usmeritvi javnih podjetij, v SMC pa županove obljube o 5000 delovnih mestih ne bi zapisali v pogodbo.

Objavljeno
27. november 2014 20.15
Seja mestnega sveta MOM, 26.11.2014, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Maribor – Poldrugi mesec po zmagi na volitvah in slab mesec po zaprisegi je podoba nove mestne koalicije župana Andreja Fištravca komajda vidna. Osnutek koalicijske pogodbe je prejelo sedem strank in list, a za vstop še niso dale soglasja. V županovi svetniški skupini pravijo, da ne morejo napovedati, kdaj bo koalicija sestavljena, pričakujejo pa, da bo to čim prej.

Kljub prepričljivi zmagi Liste župana Andreja Fištravca, ki ima v 45-članskem mestnem svetu 16 svetnikov, Fištravec za uspešno vladanje nujno potrebuje trdno koalicijo. Če bi se mu s šestimi svetniki pridružila Stranka Mira Cerarja (SMC) in še kakšen posamezni svetnik, bi imel šibko večino zagotovljeno, a jasno je, da Fištravec ne igra na to karto.

Iz krogov blizu SMC smo izvedeli, da bo ta najbrž vstopila v koalicijo, vendar še čakajo na odgovor župana glede njihovih pogojev. V SMC ugotavljajo, da so v osnutek koalicijske pogodbe vključeni tudi nekateri sklopi njihovega programa, so pa, denimo, predlagali, naj se v sporazumu natančno opredelijo pristojnosti in odgovornosti posameznega koalicijskega partnerja.

V pogodbi ne bo 5000 delovnih mest

Prav tako želijo, da v pogodbo zapišejo pričakovanja občine do javnih podjetij oziroma koncesionarjev in opredelijo cilje, ki jih mora posamezno podjetje dosegati, pa tudi postopke preverjanja. SMC je posredovala tudi predlog, da se znotraj Mariborske razvojne agencije ustanovi mestna projektna pisarna za izvedbo prioritetnih projektov s poudarkom na novih delovnih mestih. Glede županove obljube o 5000 novih delovnih mestih pa menijo, da tega števila ni treba zapisati v koalicijsko pogodbo. Vendar se, kot smo izvedeli, v SMC s tem niso strinjali vsi.

V koalicijo poleg SMC Fištravec vabi še po enega svetnika Nove Slovenije (NSi), Združene levice (ZL) in Stranke mladih Slovenije – Zelenih Evrope, po dva svetnika Desusa in Neodvisne liste gasilcev ter tri svetnike Socialnih demokratov (SD). Zdi se, da so do Fištravčevega osnutka koalicijske pogodbe še najbolj razklani zadnji, ki so o vstopu že razpravljali in ga zavrnili. Vendar so nato na mizo prejeli nekaj popravkov in svetnik Metod Dolinšek je prepričan, da se bodo lahko o vsebini zdaj pogovorili bolj racionalno.

Javna podjetja ne morejo delati »vse živo«

V SD imajo zlasti drugačen pogled na delovanje v javnih podjetjih. »Nočemo privoliti v logiko, da bodo javna podjetja delala vse živo, temveč da skrbijo za javne službe, druge zadeve pa naj organizirajo na drug način,« poudarja Dolinšek. Fištravec je namreč po zmagi na volitvah napovedal bolj tržne usmeritve v javnih podjetjih, s čimer namerava tudi prek njih uresničiti predvolilno obljubo o 5000 delovnih mestih.

A Dolinšek opozarja, da prek javnih podjetij ni mogoče razvijati novih delovnih mest, to je naloga podjetniškega sektorja: »Tržne oblike se morajo po naravi kapitalistične družbe razvijati na trgu in je učinkoviteje, da jih izvajajo podjetja, ki imajo gospodarski interes, kot pa nekdo, ki to pač dela, ker mu je nekdo rekel, naj dela.«

Ob tem je po Dolinškovih besedah podjetniški trg v Mariboru že tako šibek in konkurenca v obliki javnih podjetjih bi vse skupaj le še otežila. Javna podjetja so lahko gonilo, ampak predvsem v smislu, da se prijavljajo na razpise in uspevajo s projekti ustvarjati nova delovna mesta, meni Dolinšek.

V NSi pripravljeni, verjetno tudi Desus

Aleksander Županek
iz ZL, ki je združil moči z Donaldom Keranovićem iz SMS – Zeleni Evrope v skupni svetniški skupini, možnosti za vstop v koalicijo ne izključuje. Toda s Keranovićem postavljata tri pogoje: za transparentno vodenje občine je treba ustanoviti center za skladnost poslovanja, nekakšno lokalno protikorupcijsko institucijo, in holding javnih podjetij ter uvesti participatorni proračun za mestne četrti in krajevne skupnosti.

V NSi so podali pripombe na programska izhodišča, je povedal edini mestni svetnik te stranke Zdravko Luketič. »Ko bomo dobili odgovor, bo na sestanku mestni odbor odločal o vstopu v koalicijo. Mi smo pripravljeni sodelovati, da bi se razmere izboljšale,« je dejal Luketič.

Najverjetneje se bodo za vstop v koalicijo odločili tudi v Desusu, ki ima v Mariboru dva svetnika. Po besedah Valterja Drozga so nekateri njihovi predlogi že upoštevani v osnutku koalicijske pogodbe, na katero so imeli nekaj pripomb. Med drugim želijo, da se bolj natančno opredeli širitev Doma pod gorco, za kar si prizadevajo, med njihovi predlogi pa je tudi ureditev negovalne bolnišnice, ki je Maribor nima.