Zvezda primorskega upora ni zvezda tajkunov

»Zvezdo sem vključila v proslavo, ker sem človek miru, ne provokacije,« pravi režiserka sobotne proslave v Kopru.

Objavljeno
11. september 2012 23.13
Slovenija, Ljubljana, 27.April2012, Proslava ob dnevu boja proti okupatotju. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – »Jasno pa ločim mlado zvezdo upora Primorcev od zvezde, ki so si jo prilastili tajkuni komunističnega sistema,« še pravi režiserka Katja Pegan.

Vse kaže, da bo prihodnje dni eden od simbolov (rdeča zvezda) spet razdvajal Slovence. Organizatorji (borčevske organizacije in Mestna občina Koper) že z rahlo zaskrbljenostjo spremljajo, kaj vse poskušajo ljudje naprtiti temu preprostemu peterokrakemu liku rdeče barve. Kdo bo na proslavo prišel in kdo se bo zgražal. Povprašali smo v kabinet predsednika vlade, ali drži, da na proslavo ne bo nikogar iz vlade. Mateja Erčulj iz kabineta je povedala, da so vabilo prejeli na naslov »Generalni sekretariat vlade« šele v ponedeljek. Glede na zasedenost ministrov do včeraj še niso ugotovili, kdo bi na proslavo lahko prišel. Razumeli smo jo, da Janeza Janše niso poimensko povabili na proslavo, čeprav je prejšnja vlada Janeza Janše najbolj zaslužna, da so ta praznik sploh uzakonili.

V občini Koper so odgovorili, da so vabilo naslovili na Vlado Republike Slovenije, in zavrnili očitke, da Boris Popovič pripravlja proslavo zaradi provokacije. »Navsezadnje je bil Popovičev oče partizan, ki je osvobajal Trst, njegova mati pa je v otroških letih gledala, kako so jim fašisti požgali domačo hišo v Volčji Dragi.«

Katja Pegan je pojasnila: »Primorci razumemo, da je bil ta znak mlada zvezda upora Primorcev proti vsakemu zatiranju, proti fašizmu. To zvezdo je razumel tudi kaplan Martin Čedermac, vsi tisti, ki so izborili slovensko besedo in dosegli priključitev k matični domovini. Kdor ni Primorec, to morda težko razume. Ta zvezda je nekaj povsem drugega kot simbol enakega videza, ki so si ga lepili tajkuni komunističnega sistema in si lastili partizanstvo za osebne koristi. Pozneje so nas v imenu takšne sprevržene ideje tudi napadli. Vsako stvar, tudi simbole in ideologije, lahko zlorabiš. Na vsaki proslavi, ki sem jo organizirala, sem stremela po združevanju Primorcev. Tudi tokrat smo proslavo pripravili lahkotno, brez velikih moraliziranj. Bistvo dogodka je, da spomnimo na to, da Slovenije brez uporne Primorske sploh ne bi bilo. Če smo Primorci premagali fašizem, bomo tudi krizo, depresijo in vse slabo. Tudi nepotrebna razdvajanja,« je dejala režiserka Katja Pegan, sicer direktorica Gledališča Koper.