Zvonko Fišer: Tudi izgubljeni primeri so profesionalni izziv

Generalni državni tožilec: Narobe bi bilo, če bo vsaka obtožba tožilstva doživela uspeh, obsodilno sodbo, na sodišču.

Objavljeno
11. november 2014 19.27
Generalni državni tožilec Zvonko Fišer v Ljubljani, 28. maja 2013
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika

Ljubljana – »Državna tožilstva so dosegla preboj pri pregonu gospodarskega kriminala. Četudi kakšna zadeva na kasnejših instancah pade, to ne pomeni, da je tožilstvo doživelo poraz. Za nas so profesionalni izziv tako primeri, s katerimi uspemo, kot tisti, s katerimi ne.«

Tako pred današnjo sejo odbora za pravosodje, ki bo imelo na dnevnem redu delo tožilstev v preteklem letu, pravi generalni državni tožilec Zvonko Fišer.

Pričakovati je, da bo delo tožilstva letos predvsem zaradi nedavnih odločitev vrhovnega sodišča v primerih, kot sta Kordež in Patria – čeprav imata za zdaj povsem drugačen sodni epilog –, na današnji seji odbora deležno bistveno več pozornosti kot (ne)dosežki v letu 2013. Tožilstvo ima svoje slabosti, pravi Fišer, toda zelo bi bilo narobe, če bi njegovo delo merili samo na podlagi uspešnih obtožb. To bi pomenilo, da sistem ne deluje in da vložitev izrednih pravnih sredstvih, ki so v postopkih predvidena, ne dosega svojega namena. Vsak primer – nekateri so res mejni in so presoje, ali gre za kaznivo dejanje ali ne, na preizkušnji – ima dve plati in vedno se kdo od tistih, ki so vpeti v sodne postopke, znajde na drugi strani. Toda samo zato posameznim primerom ni treba pripisovati škandaloznosti.

Za nove kadre, ki niso tožilci

Specializirano državno tožilstvo (SDT), ki se ukvarja z najbolj zahtevnimi oblikami gospodarskega kriminala, se lahko za lani pohvali, kot pravi njegov vodja Harij Furlan, z dobrimi rezultati. Dosegli so obsodilne sodbe zoper 128 fizičnih in sedem pravnih oseb. Štiriintridesetim osebam so sodišča na prvi stopnji izrekla odvzem premoženja. Vrednost začasno zavarovanega premoženja po zakonu o kazenskem postopku so ocenili na 250 milijonov evrov.

Po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (Zopni) so potekale finančne preiskave zoper 51 fizičnih in pravnih oseb, začasno zavarovanje premoženja je bilo odrejeno zoper deset oseb v vrednosti dobrih sedem milijonov evrov. Lani je SDT vložilo tri tožbe zoper sedem oseb v višini skorajda štirih milijonov evrov. Eno tožbo so vložili letos. Letos je SDT dosegel tudi prvo sodbo po Zopniju, saj je uspelo z zahtevkom po odvzemu premoženja nezakonitega izvora. SDT se je letos tudi kadrovsko okrepilo, saj je septembra delo nastopilo 11 novih državnih tožilcev, delo SDT pa zaradi večje specializacije poteka po oddelkih. Si pa v SDT prizadevajo, da bi lahko v svojih vrstah zaposlili tudi zunanje člane, ki niso tožilci, saj delo SDT zaradi zahtevnih oblik kriminalitete terja veliko različnega znanja.