ZZZS bo bolnišnicam predčasno izplačal denar za februar

Bolnišnice bodo tako lahko izplačale plače zaposlenim, ki jih sicer ne bi mogle. Sindikati obljubam ne verjamejo.

Objavljeno
02. februar 2015 15.40
Telekomunikacije
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana − Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo nekaterim bolnišnicami 10. februarja predčasno izplačal tretji del mesečnega avansa za februar, da bodo lahko izpolnile obveznosti do zaposlenih iz naslova plač. Tako so se dogovorili na današnjem sestanku ministrice za zdravje, direktorja ZZZS in direktorja združenja zdravstvenih zavodov.

V nekateri bolnišnicah so se zaradi drugega obroka poračuna tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij, ki so ga bili javni zavodi dolžni izplačati do konca januarja, pojavile težave pri izplačilu plač.

V zadnjih dneh so se razmere zaostrile v izolski bolnišnici, ki že leta posluje z izgubo. Zaradi izplačila iz naslova odprave plačnih nesorazmerij pa naj bi zaposlenim januarske plače izplačali v dveh delih, in sicer 10. februarja ter 27. februarja. V sindikatu Fides so zato za 11. februar napovedali opozorilno stavko. Da se ji bodo pridružili, pa so se odločili tudi v obalnem sindikatu delavcev zdravstva in socialnega skrbstva.

Težave pa imajo tudi v nekaterih drugih bolnišnicah. Kot so na ministrstvu za zdravje zapisali po današnjem sestanku, bodo namreč s predčasno izplačanim tretjim delom mesečnega avansa za februar lahko poleg izolske bolnišnice obveznosti do zaposlenih iz naslova plač poravnale še bolnišnice Ptuj, Jesenice, Topolšica, Brežice in Slovenj Gradec.

V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije so sicer sredi januarja za STA ocenili, da drugega obroka še niso izplačali v približno eni tretjini zavodov, med katerimi so pretežno bolnišnice.

Že takrat so predvidevali, da bodo imeli zavodi pri izplačilu drugega obroka zagotovo težave, saj je denar v zdravstvu zdravstvenim zavodom priznan na podlagi konkretnih programov, namenskih sredstev za poračun pa zavodi niso dobili. Pri tem so izrazili bojazen, da bodo sledile likvidnostne težave, še zlasti v bolnišnicah, ki imajo tekočo izgubo oziroma akumulirano izgubo iz preteklih let.

Sicer pa, so takrat navedli, je del zdravstvenih domov in nekatere bolnišnice obveznost izplačal že ob izplačilu prvega obroka, predvsem zato, da bi se izognili obrestim, ki jim morajo v primeru kasnejšega izplačila prejemnikom še dodatno priznati. Na ZZZS zadeve še nočejo komentirati, bo pa o tem v torek razpravljal upravni odbor zavoda.

Sindikati obljubam ne verjamejo

V sindikatih, ki sta za 11. februar napovedala stavko, so do napovedi, da bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) predčasno izplačal avans in tako zagotovil denar za januarske plače v izolski bolnišnici, zadržani. V Fidesu se bodo o nadaljnjih korakih odločili po prejemu uradnega dopisa, v KS 90 opozarjajo na sistemske težave.

V osnovni enoti Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) v Splošni bolnišnici Izola (SBI) so po besedah vodje stavkovnega odbora Andreje Smajila dogovorjeni, da počakajo na uradni dopis. »Šele po tistem, ko dobimo uradni dopis, bomo sporočili, kaj in kako naprej,« je dodala za STA.

V sindikatu delavcev zdravstva in socialnega skrbstva, ki so se danes pridružili za 11. februar napovedani opozorilni stavki, so prav tako zadržani. Na žalost so sindikatom in delavcem v preteklosti prevečkrat dajali obljube, je povedal Damjan Volf iz Konfederacije sindikatov 90. »Verjeli bomo in tudi potem prekinili vse naše stavkovne aktivnosti šele takrat, ko bo prišel denar na tekoče račune zaposlenih,« je dejal.

Stavkovne aktivnosti se nadaljujejo

Do tedaj bodo torej nadaljevali s stavkovnimi aktivnostmi, ki jih bodo v primeru izplačila plač prekinili, saj tudi ne bodo imeli več legitimnosti za izvedbo stavke. Obenem pa Volf opozarja, da je ne glede na morebitno pravočasno izplačilo januarskih plač zadeve reševati sistemsko.

»V nasprotnem primeru se bo kaj hitro zgodilo, da bo podobna težava v mesecu februarju, marcu, aprilu, maju oz. najkasneje pa v mesecu decembru, ko se bo v celoti odprlo napredovanje v plačilne razrede,« je opozoril in dodal, da je zgodbo treba začeti reševati že zdaj.