ZZZS ovadil Vzajemno in Finmart zaradi goljufanja

Diagnoza rak: V imenu svojih zavarovancev je javna zdravstvena blagajna ovadila komercialno zavarovalnico.

Objavljeno
03. november 2014 20.46
Finmart Direkt, Dunajska 156 v Ljubljani, 7. oktobra 2014
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – Laž in goljufija pri sklepanju zavarovalnih pogodb zavarovalnice Vzajemna za diagnozo rak – mediji smo o tem obširno poročali – bosta morda pristali na sodišču. ZZZS je prejšnji teden kazensko ovadil dve pravni osebi in neznane storilce. Očita jim kršitev petih zakonov; najvišja zagrožena kazen je pet let zapora.

V začetku oktobra smo v Delu prvi poročali o nenavadnem sklepanju zavarovalnih pogodb za diagnozo rak. Predstavili smo izkušnje več zavarovancev Vzajemne, ki so jih zavarovalni agenti klicali po telefonu in hoteli skleniti z njimi zavarovanje, češ da so se zdravstvene pravice skrčile in da bo treba po novem ob diagnozi rak zdravljenje v bolnišnici in zdravila drago doplačevati. To je bila laž, saj v Sloveniji zdravljenje raka po zakonu plača obvezno zdravstveno zavarovanje, torej javna zdravstvena blagajna ZZZS (Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije).

Kršenih pet zakonov

Zavarovanci so se zaradi tovrstnih ponudb obrnili tudi na enoti ZZZS v Celju in Ljubljani. O tem, kaj se jim je zgodilo, so nekateri izmed njih pripravljeni pričati na sodišču, smo izvedeli na ZZZS. ZZZS je v njihovem imenu vložil kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja goljufije, poslovne goljufije in preslepitve kupcev zaradi zavajajočega oglaševanja na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani in na okrožno državno tožilstvo v Celju zoper dve pravni osebi in neznane storilce. Čeprav ZZZS ni razkril, kateri pravni osebi je ovadil, gre zagotovo za zavarovalnico Vzajemna in Finmart d. o. o. oziroma njeno hčerinsko podjetje Finmart Direkt, d. o. o., ki je neposredno sklepalo pogodbe za Vzajemno. »Neznani storilci« so pri njih zaposleni agenti, ki so v imenu in za račun Vzajemne sklepali pogodbe po telefonu, a se praviloma niso predstavili s polnim imenom in priimkom.

ZZZS ugotavlja domnevno kršitev petih zakonov: kazenskega zakonika (členi 211, 228, 232), zakona o odgovornosti pravnih oseb (člen 4), zakona o zavarovalništvu (člen 230), obligacijskega zakonika (člen 925) in zakona o varstvu potrošnikov (člen 12). Zagrožene kazni so glede na posamezna očitana dejanja različne in segajo od denarne kazni do petih let zapora. Zakon o zavarovalništvu predvideva za taka dejanja odvzem licence (dovoljenja za sklepanje zavarovanj). Enemu izmed s Finmartom lastniško povezanih podjetij (podjetju Finstart) je predlani Agencija za zavarovalni nadzor že odvzela dovoljenje za opravljanje zavarovalnih poslov. Toda podjetje so nato priključili k Finmart Direktu, ki ga tudi zdaj zastopa Iztok Pečnik, solastnik Finmarta, nekoč tudi eden izmed direktorjev zavarovalnice Triglav.

Laž, sleparjenje, goljufija

ZZZS osumljenim očita laž, zavestno sleparjenje in namerno goljufanje zavarovancev. Ugotavlja, da sta »pravni osebi oziroma pri njima zaposleni delavci zavarovance ZZZS namerno spravili v zmoto z lažnim prikazovanjem oziroma s prikrivanjem dejanskih okoliščin in jih s tem zapeljali, da so na škodo svojega premoženja sklenili zavarovalno pogodbo v korist osumljencev«. Zavarovance so nagovarjali, da se zavarujejo za tveganje, ki je že krito iz obveznega zavarovanja (23. člen zakona o zdravstvenem zavarovanju), letos pa so ZZZS, ministrstvo za zdravje in drugi partnerji še prav posebej sklenili, da ZZZS plača vsa zdravljenja raka. Torej je pravic na tem področju več, ne pa manj, kot so lagali zavarovalni agenti. Z lažnim prikazovanjem dejanskega stanja so hoteli zavestno preslepiti zavarovance in si tako pridobiti premoženjsko korist, menijo na ZZZS. Gre za elemente namernega goljufanja, za to je po zakonu predviden odvzem licence.

Izplačilo 5000 evrov pod vprašajem

Zavarovanje za diagnozo rak obljublja za mesečno premijo okoli pet evrov izplačilo 5000 evrov, če zavarovana oseba zboli za rakom. Toda ZZZS opozarja na doslej povsem prezrto dejstvo: ker gre za zavarovanje rizika, ki že ima pokritje v obveznem zavarovanju (plačilo zdravljenja raka), zavarovalnine sploh ne bi izplačali. »Povedano drugače: prva pravna oseba se zaveda, da iz naslova sklenjenih pogodb ne bo treba oškodovancem izplačati nobene zavarovalne vsote niti za stroške zdravljenja niti za stroške zdravil obolelih rakavih bolnikov. Glede na slednje osumljeni dejansko sklepajo zavarovalne pogodbe tako, da zavarovanci v škodo lastnega premoženja plačujejo zavarovalne premije, čeprav ekvivalentne protidajatve prve pravne osebe nikoli ne bodo prejeli,« so zapisali na ZZZS.

To je po 228. členu kazenskega zakonika dejanje poslovne goljufije, za katero je zagrožena kazen do pet let zapora.

Prav tako sporno je sklepanje pogodb po telefonu brez podpisa, saj je po 925. členu obligacijskega zakonika zavarovalna pogodba sklenjena, ko pogodbenika podpišeta zavarovalno polico ali potrdilo o kritju.

Ne predsednik uprave Vzajemne Aleš Mikeln niti zastopnik in solastnik Finmartovih družb Iztok Pečnik se včeraj na naše povpraševanje o vloženi ovadbi nista odzvala.