ZZZS poračunava predrago obračunane zdravstvene storitve in zdravila

Rezultat nadzorov: za dobrih šest milijonov evrov zmanjšani prihodki zaradi precenjenih storitev in zdravil.

Objavljeno
23. januar 2014 17.18
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Ivan Gerenčer, Murska Sobota

Murska Sobota - Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je javnim in zasebnim zdravstvenim zavodom in zdravnikom s koncesijo zaradi nepravilno oziroma preveč Obračunanih zdravstvenih storitev in zdravil v zadnjih treh letih zmanjšal pogodbene prihodke za 6,086 milijona evrov. V znesek, ki bo zagotovo višji, saj zbira podatkov rednih nadzorov v lanskem letu ZZZS še nima, so vštete tudi kazni za ugotovljene nepravilnosti pri obračunu zdravstvenih storitev in zdravil.

Z nepravilnostmi, ki so jih z napačnim evidentiranjem in obračunavanjem opravljenih zdravstvenih storitev v decembru 2011. leta zagrešili v murskosoboški bolnici, so se ukvarjali tudi kriminalisti. Ti so pomočnika direktorja za poslovne zadeve Marjana Mačka in šest administrativnih delavk ovadili okrožnemu državnemu tožilstvu zaradi suma oškodovanja ZZZS v korist bolnišnice.

Očitki o nepravilnem zaračunavanju

Z ovadbo se trenutno ukvarja preiskovalni sodnik. Od njegovih ugotovitev je odvisno, ali bo tožilstvo ovadbo zavrglo ali pa bo nadaljevalo s kazenskih postopkom proti Mačku in šestim sodelavkam. Kriminalisti so se z domnevno nepravilnim obračunavanjem zdravstvenih storitev v bolnišnici začeli ukvarjati na osnovi anonimne prijave.

Njeni avtorji Mačku in sodelavkam očitajo, da so zdravstvene storitve, ki so bile decembra 2011 opravljene v specialističnih ambulantah, evidentirali in tudi zaračunali zdravstveni zavarovalnici kot dražje storitve, ki so bile opravljene pri hospitaliziranih bolnikih in jo na ta način oškodovali za kar 400.000 evrov. Če v bolnišnici del zdravstvenih storitev, ki so jih opravili v specialističnih ambulantah, ne bi zaračunali kot storitve pri hospitaliziranih bolnikih, jih zdravstvena zavarovalnica ne bi plačala zato, ker so v specialističnih ambulantah že izpolnili pogodbeno dogovorjen letni programa storitev, ne pa tudi program zdravstvenih storitev pri hospitaliziranih bolnikih. Če program hospitalizacije ne izpolnili, bi zdravstveni zavarovalnici morala bolnišnica vrniti del pogodbenega zneska za leto 2011.

Bolnici izrečena pogodbena kazen

Direktor murskosoboške območne enote ZZZS Ivan Tibaut je povedal, da so njihovoi nadzorniki z izrednim nadzorom, ki ga je zavarovalnica opravila v okviru kriminalistične preiskave, ugotovili, da je bolnišnica v decembru 2001 za opravljene storitve obračunala 99.394 evrov preveč in ne 400.000 evrov. »Seveda je zavarovalnica preveč zaračunani znesek poračunala pri pogodbenem znesku in bolnišnici izrekla tudi pogodbeno kazen,« je pojasnil Ivan Tibaut.

Tibaut je še dodaja, da je zavarovalnica kljub temu, da je v letu 2011 opravila šestnajst nadzorov poslovanja bolnišnice na omenjenem področju, ji za nepravilno obračunane zdravstvene storitve zmanjšala pogodbeni prihodek za 672.509 evrov in jo kaznovala s sedem tisoč evri pogodbene kazni, za to obodbje lani še dodatno opravila štiri nadzore. Nadzorniki ZZZS so med drugim ugotovili, da jim je bolnišnica v 57 primerih za eno opravljeno zdravstveno storitev zaračunala dve.

»Metodologija je zahtevna«

Konkretno: anestezijo mladoletnega bolnika in njegovo prebujanje po operaciji, so v bolnišnici evidentirali in tudi zaračunali kot dve in ne le eno opravljeno storitev. Tibaut je povedal, da je metodologija določanja in vrednotenja zdravstvenih storitev zahtevna, zato je možno da prihaja do napak ali različnih razlag. To se dogaja v vseh zdravstvenih ustanovah po državi in ne le v murskosoboški bolnišnici, kar potrjujejo rezultati rednih in izrednih nadzorov. Na primer: operacija žolčnika je zagotovo manj zahtevna in tudi cenejša zdravstvene storitev, če operiranec nima drugih zdravstvenih težav.

Če pa je bolnik, ki mu morajo odstraniti žolčnik, na primer sladkorni ali srčni bolnik, je njegova obravnava zahtevnejša in tudi dražja. Zaradi nepravilnosti, ki so jih v bolnišnici zagrešili v letu 20011. ji je zavarovalnica lani zmanjšala pogodbeni znesek prihodkov še za dodatnih 462.771 evrov. Zavarovalnica je od 2009. do konca 2013. leta v murskosoboški bolnišnici opravila 69 nadzorov in ugotovila za 1,477 milijona evrov preveč obračunanih zdartsvenih storitev in ta 8.815 evrov preveč obračunanih zdravil. Za storjene greha je bolnišnica plačala 42.568 evrov pogodbene kazni.