ZZZS toži tri zdravnike za povrnitev stroškov specializacije

Zdravniki se po opravljeni specializaciji niso zaposlili v regiji, kjer so specializacijo opravljali, kot to določa zakon.

Objavljeno
16. februar 2015 17.49
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - ZZZS je lani začel terjati vračilo stroškov specializacij zdravnikov, ki se po opravljeni specializaciji niso zaposlili v regiji, kjer so specializacijo opravljali. Trenutno toži tri zdravnike, od katerih zahtevajo med 10.000 in 14.000 evrov. Na zdravniški zbornici so pojasnili, da je zdravnikov, ki niso izpolnili zaveze za regijo, več.

Zakon o zdravniški službi namreč določa, da se mora specializant po specialističnem izpitu zaposliti v javnem zdravstvenem zavodu v regiji, kjer je opravljal specializacijo. Tam mora biti zaposlen najmanj toliko časa, kolikor je trajala specializacija.

Če takšno zaposlitev v regiji, kjer je opravljal specializacijo, odkloni, mora sladno z zakonom Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) povrniti stroške specializacije. Specializant ob prijavi na specializacijo tudi podpiše izjavo, da bo za prvo zaposlitev po opravljenem specialističnem izpitu sprejel ponudbo v isti regiji.

Na ZZZS so za STA pojasnili, da pred vložitvijo tožbe najprej pozovejo tovrstne kršitelje k prostovoljnemu vračilu denarja. A ker zdravniki prostovoljno niso želeli vrniti sredstev, se je ZZZS odločil za tožbe. Poleg tega je v teku še postopek za povračilo stroškov za zdravnika specializanta, ki je predčasno, to je pred pretekom obdobja, ki bi ga moral oddelati, prekinil pogodbo o zaposlitvi.

Takšnih primerov še več

Po navedbah Zdravniške zbornice Slovenije je zdravnikov, ki niso izpolnili zaveze za regijo, več. Omenjeni trije zdravniki pa so bili tik pred tem, da terjatev ZZZS zastara. Obligacijski zakonik določa petletni zastaralni rok, vsi trije zdravniki pa so leta 2009 zaključili specializacijo in se zaposlili v drugi regiji, navajajo v zbornici.

ZZZS je informacijo o višini stroškov, ki bi jih zdravniki morali vrniti, pridobil od zdravniške zbornice. Povprečni stroški specializacij so po navedbah zbornice 3669 evrov na leto specializacije, specialistični izpit pa povprečno stane 1613 evrov. Na zbornici so tudi pojasnili, da so podatke o zaposlitvi skladno z določili registra zdravnikov, ki ga kot javno pooblastilo vodi zbornica, dolžni sporočati zdravniki sami. V zadnjih nekaj mesecih pa je zbornica prejela tudi pisna obvestila javnih zdravstvenih zavodov, ki so določene specializante čakali, pa so jim ti sporočili, da se pri njih ne bodo zaposlili. Izvajalci so nato o tem obvestili tudi ZZZS. Zbornica pa je na poziv ZZZS te podatke dolžna sporočiti, so še pojasnili na zbornici.