ZZZS z novo strategijo in ugodnimi poslovnimi rezultati

V prvih štirih mesecih poslovanje s presežkom. ZZZS tudi z novo razvojno vizijo.

Objavljeno
05. junij 2014 22.42
LJUBLJANA 27.02. 2012 ZZZs na Miklossiccevi ulici. Foto: ALES CERNIVEC/Delo
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Ljubljana – Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) je danes sprejela strateški razvojni program za obdobje od 2014 do 2019 in se seznanila s poslovanjem v prvih štirih mesecih.

V finančnem načrtu za letošnje leto je bil predviden bolj črn scenarij, kakor se zdaj uresničuje. Na to pa so, kot so pojasnili, bistveno vplivale spremembe izhodišč, na podlagi katerih se načrtujejo prihodki in odhodki. Zgodilo se je, da je bil prenos plačil zapadlih obveznosti v letošnje leto manjši, pozitivno je voplivala tudi nova napoved gospodarskih gibanj ...

Zavod je v prvih štirih mesecih posloval s presežkom v višini 800.000 evrov: prihodki so znašali 771,2 milijona evrov, odhodki pa 770,4 milijona evrov. Glavnina prihodkov so vplačani prispevki, največji delež pri porabi pa predstavljajo izdatki za zdravstvene storitve, sledijo stroški za zdravila, medicinske pripomočke, cepiva in pripravke za hemofilike. Zaradi razkoraka med prilivi in odlivi denarnih sredstev se je zavod likvidnostno zadolževal. Najel je 39 kreditov v znesku 348,2 milijona evrov in jih v višini 346,7 milijona evrov že vrnil. Plačal je dobrih 30.000 evrov obresti.

Začrtana prihodnost: kakovost in dostopnost

Glede na doslej znane spremembe pri pogojih poslovanja ocenjujejo, da bi bili načrtovani prihodki lahko večji, načrtovani odhodki pa manjši od tistih, določenih s finančnim načrtom za leto 2014. Ocenjujejo, da bodo kljub temu poslovali v njegovem okviru.

Z novim strateškim programom, ki so ga sprejeli, pa so določili temeljne usmeritve za izvajanje obveznega zdravstvenega zavarovanja in ukrepe za njihovo uresničitev. Pri tem bodo sledili devetim globalnim ciljem. Ohranjali bodo doseženo raven zdravstvene varnosti zavarovanih oseb, zagotavljali nemoten dostop do pravic, uveljavljali elektronsko poslovanje. Spodbujali bodo kakovost zdravstvenih programov, zagotavljali uravnoteženo poslovanje zavoda z učinkovito in pregledno rabo sredstev, optimizirali bodo poslovne procese, izboljševali uporabo kompleksnih baz podatkov, krepili bodo kadrovski potencial strokovnih služb.

Program s 40 strategijami predvideva izvedbo 34 razvojnih nalog in petih razvojnih projektov. Razvojna vlaganja v celotnem obdoju so ocenjena na 17,8 milijona evrov.