Somalsko dekle prispelo v Slovenijo

Fajsa Osmani Abdi, ki se je želela zaradi težkih življenjskih razmer v begunstvu v Etiopiji pridružiti svoji sestri v Mariboru, je že prispela v Slovenijo.

Objavljeno
14. februar 2015 16.08
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA

Ljubljana - »Somalsko dekle Fajsa Osmani Abdi, ki ji je vlada omogočila prihod in bivanje v Sloveniji, je danes prišlo v Slovenijo in je pri svojih sorodnikih,« je v sporočilu za javnost zapisalo zunanje ministrstvo. Ob tem se je še zahvalilo vsem, ki so sodelovali v procesu zagotovitve prihoda dekleta v Slovenijo.

Najstnica, ki je danes stara 14 let, je iz Somalije pribežala v Etiopijo. V vojni so ji ubili očeta in brata, na begu pa jo je zapustila še mati. Dekle je nato živelo pri tujcih, ki so jo vzeli za deklo. Njena edina preostala družina je odrasla sestra, ki že več kot štiri leta kot begunka živi v Mariboru.

Ta je poleti 2013 na slovensko notranje ministrstvo tudi vložila prošnjo za združitev družine oziroma za dovoljenje, da bi sestro pripeljala v Slovenijo, a ga ni dobila.

Težava je bila v slovenski zakonodaji, ki beguncem ne dovoljuje združitve z brati ali sestrami, temveč omogoča le združitev otrok in staršev. Poslanske skupine ZaAB, Desus, SD in ZL so zato decembra lani v parlamentarno obravnavo vložile novelo zakona o tujcih, po kateri lahko pristojni organ izjemoma za družinskega člana šteje tudi drugega sorodnika begunca ali osebe s priznano subsidiarno zaščito, če posebne okoliščine govorijo v prid združitvi družine v Sloveniji. DZ novelo zakona obravnava po skrajšanem postopku.

Vlada je 22. januarja sprejela sklep, da obstaja interes države iz humanitarnih razlogov, da se 14-letna begunka pridruži sestri v Mariboru.

Pot za prihod somalske begunke k sestri v Slovenijo je teden dni zatem odprlo ustavno sodišče, ki je razsodilo, da je bil člen 16b zakona o mednarodni zaščiti neskladen z ustavo in zadevo vrnilo notranjemu ministrstvu v novo odločanje.

Ministrstvo za notranje zadeve je dekletu 6. februarja izdalo petletno dovoljenje za začasno prebivanje v Sloveniji. Zunanje ministrstvo ji je uredilo vse potrebne dokumente, poskrbljeno je bilo tudi za njeno letalsko karto. Pred tem so priskrbeli njeno izjavo, da želi v Slovenijo k sestri ter izjavo anonimnega donatorja, da bo dekletu zagotovil sredstva za preživljanje. Zveza prijateljev mladine Slovenije pa je priskrbela sredstva za Fajsino zdravstveno zavarovanje.