10.000 sporočil v podporo Assangeu

Assangeevi privrženci ekvadorske oblasti pozivajo, naj mu odobrijo politični azil, za katerega je nedavno zaprosil.

Objavljeno
27. junij 2012 11.55
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Quito - Na ekvadorskih veleposlaništvih v Veliki Britaniji in ZDA so prejeli več kot 10.000 elektronskih sporočil v podporo ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu. V njih Assangeevi privrženci ekvadorske oblasti pozivajo, naj mu odobrijo politični azil, za katerega je nedavno zaprosil.

»Doslej smo prejeli že več kot 10.000 elektronskih sporočil. Na tisoče ljudi ekvadorsko vlado prosi, naj odobri politični azil za Assangea, in pojasnjuje, zakaj ga podpirajo,« so pojasnili na ekvadorskem zunanjem ministrstvu.

Med tistimi, ki so ekvadorske oblasti prosili za odobritev Assangevega azila, so tudi režiserja Michael Moore in Oliver Stone, igralec Danny Glover in filozof Noam Chomsky, piše Slovenska tiskovna agencija. Ti so v pismu poudarili, da je bil Assangeev edini zločin opravljanje novinarskega dela, njegova aretacija pa pomeni napad na svobodo tiska in pravico javnosti, da izve resnico o ameriški zunanji politiki.

Assange se je 19. junija zatekel na veleposlaništvo Ekvadorja v Londonu in zaprosil za politični azil v tej južnoameriški državi. Assange je pismo s prošnjo za azil poslal tudi predsedniku Ekvadorja Rafaelu Correi, češ da je žrtev političnega pregona in nujno potrebuje azil. Kot je zatrdil, avstralske oblasti - Assange je namreč Avstralec - ne branijo njegovih minimalnih pravic nasproti drugih vlad in ignorirajo svoje obveznosti glede zaščite svojih državljanov, ki so politično preganjani.

Pred tem je britansko vrhovno sodišče 14. junija zavrnilo prošnjo Assangea za ponovno obravnavo vprašanja njegove izročitve Švedski. Prošnjo za ponovno odprtje primera je vložil, potem ko je vrhovno sodišče konec maja zavrnilo njegovo pritožbo na sklep o izročitvi.

Assangea želijo na Švedskem zaslišati zaradi obtožb dveh žensk o treh spolnih napadih in posilstvu, ki naj bi jih zagrešil v Stockholmu leta 2010. Ustanovitelj WikiLeaksa ostro zavrača obtožbe. Po njegovem mnenju so politično vzpodbujene in povezane z objavami na Wikileaksu, ki so bile najbolj odmevne prav v mesecih pred izdajo zapornega naloga.