100. obletnica: Demoni vojne še strašijo Evropejce

Med razpravo EP o naukih iz vojne so se slišali pozivi, da je pravi odgovor na nacionalizem še močnejša Evropa.

Objavljeno
16. april 2014 19.50
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Strasbourg − Za evropsko politiko je stota obletnica začetka prve svetovne vojne še ena priložnost, da pred evropskimi volitvami opozori na koristi EU in nevarnost nacionalizma, ki v več članicah pridobiva moč.

Med razpravo evropskega parlamenta o naukih iz velike vojne so se slišali pozivi, da je pravi odgovor na nevarnosti in tveganja na stari­ celini še bolj močna in enotna Evropa. »Ne bi smeli pozabiti, da je bil nacionalizem vzrok za strašno vojno. Unija ponuja sredstva za izo­gibanje perverzni logiki nacionalizma,« je v uvodu razprave povedal predsednik evropske komisije José Manuel Barroso. Skupna točka nacionalistov je v njegovih očeh sovraštvo do EU. Pravilno da je, da skrajneži vidijo Unijo kot svojega nasprotnika, saj da se bori proti agresivnemu nacionalizmu.

Vodja evropskih konservativcev Joseph Daul, ki se tudi poslavlja od poslanskega sedeža, je v zadnjem govoru pred parlamentarci ocenil, da so Kosovo, BiH in Ukrajina v zadnjih mesecih pokazali nevarnost nacionalizma, s katerim se v Evropo lahko vrne vojna. »Če se moramo kaj naučiti iz vojn, je to, da v njih nihče ne zmaga,« je povedal Daul. Vodja liberalcev Guy Verhofstadt je opozoril, da vojna ni več dovolj za utemeljevanje EU, kot je bilo v desetletjih po začetkih integracije. Mladim da bi morali pojasniti, zakaj je Evropa orodje za boljšo prihodnost in mir na naši celini, tudi na Balkanu in v Ukrajini.

Za vodjo socialistov Hannesa Swobodo je samo enotna Evropa jamstvo za zavračanje poskusov Vladimirja Putina, ki hoče ustaviti širjenje prostora svobode in blaginje. Spomnil je na zadnje balkanske vojne, na Sarajevo kot simbol za sobivanje različnih narodov in veroizpovedi. To da je uničilo nekaj neodgovornih politikov. Tudi v evropski politiki da je veliko mesečnikov, ki zanemarjajo nevarnosti nacionalizma. »Mesečniki se morajo zbuditi, preden bo prepozno,« se je navezal na knjigo Christopherja Clarka (The Sleepwalkers) o začetkih prve svetovne vojne.

Zdravilo: Združene 
države Evrope

Tudi misli nekdanjega francoskega predsednika Françoisa Mitterranda: nacionalizem je vojna, ne bi smeli pozabiti. V očeh Swobode je na evropskih tleh kar veliko nesprejemljivih pojavov. Preveč pogosto se tolerirajo napadi na Rome. Nacionalizem se krepi z nezaposlenostjo in socialnim neravnovesjem. Žrtve tega za svoj položaj krivijo priseljence. Swoboda je tudi bentil, ker del nacionalistov, tudi nekaj v evropskem parlamentu, izraža simpatije do ravnanja Vladimirja Putina v Ukrajini.

Za vodjo poslancev Zelenih Daniela Cohn-Bendita so edino pravo zdravilo za evropske težave Združene države Evrope. Glede pojava novih hegemonističnih tendenc v EU da bi se morali zavedati, da v Evropi ni ene resnice in ideologije, saj bo v nasprotnem primeru vse uničeno. Kljub temu je opozoril, da evropski skupni interesi v Ukrajini ne morejo biti zgolj interesi nemške industrije. »Če bomo dovolili, da padejo Ukrajinci, bomo dovolili, da nato padejo še drugi. Ukrajina se bojuje za evropsko svobodo in mi bi jim morali biti pripravljeni pomagati z vsemi sredstvi, razen z vojaškimi,« je povedal Cohn-Bendit.