2279 kalorij na prebivalca Gaze

Izraelske oblasti so med blokado izračunale, koliko hrane Gaza potrebuje za preživetje.

Objavljeno
17. oktober 2012 19.12
Posodobljeno
17. oktober 2012 19.20
PALESTINIAN-AGRICULTURE-DATES
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Tel Aviv - Izraelska nevladna organizacija Gisha, ki se prizadeva za pravico Palestincev do svobodnega gibanja in trgovanja, je objavila poročilo, v katerem izraelske oblasti obtožuje, da so nadzor nad Hamasom poskušale pridobiti tudi z blokado hrane.

Poročilo po poročanju Guardiana temelji na dokumentu, ki si ga je organizacija izborila po dolgotrajnem boju z obrambnim ministrstvo. Naposled je sodišče odločilo, da je dokument z naslovom »Poraba hrane na območju Gaze - rdeče linije« v javnem interesu in ga mora ministrstvo zato organizaciji predati.

Dokument izvira iz obdobja, ko je oblast v Gazi prevzel Hamas, Izrael pa je zato zaostril blokado območja. V dokumentu je izračunana minimalna vrednost kalorij, ki jih mora 1,5 milijona ljudi na okupiranem območju zaužiti za preživetje. Ocenili so, da mora posameznik zaužiti približno 2279 kalorij na dan. Prav tako je v njem seznam hrane, ki so jo smeli uvažati v Gazo, in tiste, ki je veljala za luksuzno dobrino in je bila zato prepovedana. Blokada tako recimo ni prepovedovala uvoza zmrznjenega lososa ali jogurta z manj maščobami, sta pa bila prepovedana koriander in instant kava.

Gospodarstvo na robu prepada

Izraelsko ministrstvo je po objavi poročila zanikalo, da so dokument kadarkoli uporabili za omejevanje uvoza hrane in dodali, da so se z izračuni o minimalnih kalorijah pravzaprav poskušali izogniti humanitarni katastrofi v Gazi.

Predstavniki Gishe pa vztrajajo, da dokument razkriva, da je bil glavni cilj izraelskih oblasti izčrpanje Gaze. Na poročilo organizacije se je odzvalo tudi palestinsko politično gibanje Hamas. Povedali so, da je to le še en dokaz, da je blokada Gaze pravzaprav namenjena civilnemu prebivalstvu in ne oblastem.

Omejevanje uvoza hrane je omenjala že ena od ameriških depeš, ki jih je objavil WikiLeaks. Izrael je ameriških diplomatom leta 2008 menda pojasnil, da je namen blokade ohranjati gospodarstvo Gaze na robu propada, ne da bi pri tem povzročili humanitarno krizo.

Kljub očitkom kritikov izraelskih oblasti pa Guardian poroča, da mednarodni opazovalci v Gazi, kjer se prebivalstvo v veliki meri zanaša na humanitarno pomoč, nikoli niso zabeležili prehrambne krize.

Izrael in Egipt sta blokado na območju Gaze okrepila po tem, ko je Hamas prevzel nadzor nad palestinskim ozemljem leta 2007. Zaradi mednarodnega pritiska, ki je sledil napadu izraelske vojske na ladijski konvoj s humanitarno pomočjo, so oblasti blokado maja 2010 nekoliko omilile, a po mnenju številnih kritikov ne dovolj.