Afera s silikonskimi vložki za prsi - 5000 vloženih tožb

Sodba proti francoskemu podjetju PIP (Poly Implant Prothèse), ki je izdeloval vložke iz industrijskega silikona.

Objavljeno
18. april 2013 10.37
Nekateri so prepričani, da so prsi s silikonskimi vložki bolj naravnega videza
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si

Razlog, zakaj si ženske vstavijo silikonske vložke v prsi, je različen. Najpogosteje gre za rekonstrukcijo dojk po raku in za esetske želje posameznice. V vsakem primeru je operacija boleča in draga.

Francosko ministrstvo za zdravje je decembra 2011 pozvalo 30.000 žensk s silikonskimi prsnimi vsadki, ki jih je izdelalo podjetje PIP, naj si jih preventivno odstranijo, potem ko so pri osmih ženskah s temi vsadki ugotovili raka.

Te dni se v Franciji odvija sojenje štirim vodilnim iz podjetja PIP, ki ga je vodil Jean-Cluad Mas.

Glavna obtožba proti proizvajalcu je uporaba industrijskega silikona.

Stotine žensk je protestiralo pred sodno dvorano

Kot poroča Angelique Chrisafis za Guardian bo sojenje potekalo do 17. maja. Poglavitni očitek francoskemu sodstvu je, da se je začetek sodbe vlekel nerazumljivo dolgo. Obstajajo močni sumi, da je glavni obtoženi medtem že ustrezno skril denar, ki ga je zaslužil z uporabo za človeka neprimernega silikona.

Omenjena kriminalna dejavnost podjetja je potekala deset let, bili so med največjimi prozvajalci vsadkov na svetu, njihovi izdelki so bili na tržišču množično prisotni med leti 2001—2010.

Sodni proces velja za enega največjih v Franciji - vloženo je 5000 pritožb, pri katerih sodeluje tristo odvetnikov.

Silikonske prsi so nevarnost za zdravje

Ameriška feministka Naomi Wolf opozarja vse ženske, ki nameravajo poseči po silikonskih vložkih, da ti v medicinski stroki predstavljajo realno grožnjo za zdravje. Strokovna medicinska literatura namreč navaja, da je možnost uhajanja silikona iz vložkov (preverjene kakovosti) med 30—70 odstotki.

Avtorica navaja še en dokaz, da vstavjajnje silikonskih prsnih vsadkov ni nedolžen estetski poseg, če v iskalnik google vtipkamo pozvedbo za zdravstvene težave, povezane s slikonskimi vsadki, dobimo 14 milijonov zadetkov.

Vpliv silikona, ki zaide iz vsadkov v telo, še ni natančno raziskan, predstavlja pa grožnjo za zdravje.