Afera v Španiji: Politika in posli, skrivnosti in laži

Te dni je Špance spet pogrel znani škandal, da je sedanji premier pred leti prejemal nezakonite dodatke k plači.

Objavljeno
10. julij 2013 21.55
BELGIUM-EU-SUMMIT-FINANCE-PUBLIC-DEBT
Mimi Podkrižnik
Mimi Podkrižnik
Madrid – Laž ima kratke noge, tudi v Španiji verjetno nič daljših. Naj predsednik vlade Mariano Rajoy še tako zatrjuje, da govori resnico, njegova resnica – kakor vrtajo mediji – ostaja laž, pa četudi jo je morda ponovil stokrat. Te dni je Špance spet pogrel znani škandal, da je sedanji premier, kakor še kdo iz Ljudske stranke, pred leti prejemal nezakonite dodatke k plači.

Konservativni predsednik je ogorčen in vztraja pri svojem, čeprav so se pri desnosredinskem dnevniku El Mundo dokopali do izvirnega dokumenta, ki dokazuje, da se je na skrivne račune nekaterih strankarskih veljakov v drugi polovici 90. let nezakonito prelilo nemalo denarja. V torek so ga objavili in tako pomolili pred nos tudi vladajoči struji. Odzvala se je nemudoma, spet z demantijem.

Od kopije k izvirniku

Na dokumentu, ki je napisan na roko in nad katerim je bedel nekdanji finančnik stranke Luis Bárcenas (od konca junija je za zapahi), je na seznamu političnih imen razločno izpisan tudi priimek Rajoy. Razvidno je, da je sedanji premier v letih 1997–1999, ko je bil minister v vladi Joséja Marie Aznarja, na črno prejemal lepe vsote denarja. Leta 1997, resda še v času pezet, je – velikodušno od podjetij in četudi so tovrstni dodatki prepovedani – dobil današnjih 42.000 evrov, leto pozneje dobrih 25.000 in leta 1999 prav toliko. Pri levosredinskem dnevniku El País so dokumente odkrili že januarja, ko so objavili fotokopije na roko napisanih papirjev finančnika Luisa Bárcenas – zajemajo obdobje od 1990 do 2008. Pri El Mundu so tokrat naredili korak naprej in objavili izvirnik. Vmes je že stekla sodna preiskava o domnevno skrivnih bančnih računih ljudske stranke: Rajoy jih je februarja odločno zanikal, po novem, ko se škandal vse bolj dramatično zapleta, pa razpolagajo preiskovalci tudi z izvirnikom. Luis Bárcenas – ki se je menda odločil povedati resnico o vzporednih financah – ga je po neznanem posredniku izročil novinarjem El Munda. Baje bo sledilo še več izvirnih papirjev.

Analitiki opozarjajo, kakšen pomemben preobrat se je zgodil na španskem političnem parketu, ko pa nima ljudska stranka morebiti ničesar več, s čimer bi se lahko branila. Medtem ko se je še pred kratkim posmehovala, češ da kopije menda ja ne morejo biti verodostojni material, izvirni dokument zdaj precej drugače osvetljuje korupcijsko afero. V stranki so, kakor so zapisali v izjavi, še naprej složni, da ne vedo ničesar o zapiskih Luisa Bárcenasa in tudi o vsebini ne. Zato pa so vsa plačila voditeljem in drugim od nekdaj zakonita in transparentna. Javnost je ogorčena in ji verjame vse manj. V času, ki ga – kakor je za Delo razmišljal pisatelj in novinar iz Barcelone Sergi Pàmies – »vse bolj zaznamujejo revščina, korupcija in brezposelnost«, ni več prostora za laž.

Spreobrnjeni finančnik stranke

Luis Bárcenas je, še preden so ga zaradi domnevne nevarnosti pobega umaknili s prostosti, »odločno zanikal, da bi kot blagajnik počel kaj narobe«. Zdaj se, kakor poročajo španski mediji, popravlja, obrača nekdanje trditve na glavo in »zaradi državljanske dolžnosti« prenaša dokumente javnosti. Za zanimivost: še pred časom je bilo, med drugim, brati o špekulacijah, da je denar, ki ga je imel na švicarskih računih in ga potem prelil v ZDA in Urugvaj, povezan s skrivnim fondom stranke. V bran je trdil, da si je vrtoglave vsote – po nekaterih podatkih menda kar 48 milijonov evrov – prislužil z lastnimi posli, s trgovanjem z nepremičninami in umetninami. Hkrati sta z ženo Rosalío Iglesias zavrgla očitke o davčni utaji in tudi zanikala, da sta ponaredila davčne podatke za obdobje od 2002 do 2006. Tudi s prelivom 600.000 evrov na bančne račune soproge, kolikor je, kakor se je razkrilo marca, prejela v petih letih, ni, tako sta se vsaj branila, menda nič narobe. Luis Bárcenas je kot finančnik Ljudske stranke odstopil leta 2009, zaradi (povezane) afere Gürtel. Številni upajo, da je njegovemu tokratnemu razkritju, da so desni politiki kar dve desetletji pod mizo prejemali denar od gospodarstvenikov, v resnici verjeti. Zdaj je že prosil, naj mu sprostijo enega od zablokiranih bančnih računov – da se bo lahko branil.

Končna resnica

Špansko Ljudsko stranko, globoko pogreznjeno v škandale, seveda neusmiljeno grajajo v opoziciji. Njen vodja, socialist Alfredo Pérez Rubalbaca je Mariana Rajoya že pred časom označil za veliko breme in zahteval njegov odstop. Ob hudi ekonomski in politični krizi da je Špance pahnil še v moralno stisko. Te dni je spet slišati pozive premieru, naj končno neha lagati, pove resnico o denarju in se umakne.